Την Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζήτησε την έκθεση του Άρθρου 4 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης θα δημοσιοποιηθούν επίσημα την Τρίτη 31 Ιουλίου.
 
Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στη περίπτωση που εμφανιστεί ανάγκη ελάφρυνσης χρέους για την περίοδο μετά το 2032.
 
Σχετικά με την επικείμενη δημοσίευση της έκθεσης πηγές του Ταμείου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισαν τη χρονική συγκυρία ως σημαντική, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του τελικού προγράμματος του ESM τον Αύγουστο.
 
Επιπλέον, στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε η ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, ενώ αναγνωρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα.
 
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη ρύθμισης των κόκκινων δανείων για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της παροχής νέων δανείων. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν αμφιβολίες για τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί, ενώ συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρέπει να επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης και τις κοινωνικές ανισότητες.
 
Σημειώνεται ότι την 1η Αυγούστου θα συνεδριάσει το γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση της δόσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η Γερμανία έχει προς το παρόν παγώσει την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ λόγω της μονομερούς ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τα τέλη του έτους τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό.