Την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά από την καταστροφική πυρκαγιά, η Πυροσβεστική ήταν σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό των αγνοούμενων, ενώ η ταυτοποίηση των σορών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Το γεγονός αυτό δίνει βάσιμες ελπίδες για έναν συνολικό αριθμό νεκρών που δεν θα ξεπερνά, τουλάχιστον κατά πολύ, τους ήδη ανακοινωθέντες.

Μία από τις οικογένειες των θυμάτων που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, την ώρα που ετοιμαζόταν να κηδέψει τα δύο μικρά παιδιά και τον πατέρα τους την Κυριακή, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, καλώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν το πένθος της και να μην παρευρεθούν στην κηδεία. Άλλες οικογένειες, μετά τις ταυτοποιήσεις των οικείων τους από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ετοιμάζονται πλέον να αποχαιρετήσουν κι αυτές τους ανθρώπους τους.

Το μέγεθος της καταστροφής, οι κατηγορίες για ελλιπή εικόνα και ενημέρωση των Αρχών για το εύρος της τραγωδίας και η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για την ανεύρεση αγνοουμένων, έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες το πρόσχημα στην πλειοψηφία των αιμοδιψών κυρίαρχων ΜΜΕ να ρίξουν με ορμή τα φώτα τους στο σκηνικό της τραγωδίας και στα πρόσωπα των εμβρόντητων από το σοκ της καταστροφής ανθρώπων.

Το παραπάνω, βέβαια, δεν αποτελεί επ' ουδενί δικαιολογία για φυλλάδες και τηλεοπτικά κανάλια που δεν δίστασαν να προβάλουν απανθρακωμένα σώματα ανθρώπων και ζώων και άλλες αποτρόπαιες εικόνες. Ούτε και δικαιολογούνται για την επιβεβαιωμένη σύγχυση που προκάλεσαν στο κοινό όλες αυτές τις ημέρες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των αγνοούμενων, καθώς εσκεμμένα πρόσθεταν τους δύο αριθμούς, παρότι η πυροσβεστική υπηρεσία ήταν σαφής αναφορικά με τη χρονοβόρα διαδικασία ταυτοποίησης και την επικάλυψη μεταξύ των δύο λιστών.

Ρόλος ενός Μέσου Ενημέρωσης είναι να ερευνήσει, να αναζητήσει, να ενημερώσει και φυσικά να ελέγξει την εξουσία. Την εκάστοτε εξουσία. Χρειάζεται με ψυχραιμία να συζητήσουμε με βάση το τι συνέβη και τι έπρεπε να γίνει. Μόνο αυτό θα μας δώσει έναν οδηγό για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον, προκειμένου να μην επαναληφθεί μια τέτοια συμφορά. Για να γίνει αυτό πρέπει να προσπεράσουμε ένα τεράστιο κομμάτι της δημόσιας συζήτησης που αναλώνεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια  και επικοινωνιακές ακροβασίες. Η περίπτωση της πρωθυπουργικής σύσκεψης ήταν η πιο ατυχής τέτοια στιγμή. Η αγωνία της Νέας Δημοκρατίας να χρεώσει στην κυβέρνηση την τραγωδία είναι εξίσου παραπλανητική.

Στην αντίπερα όχθη, της ενημέρωσης, η τηλεοπτική και φωτογραφική κάλυψη του θρήνου και των τελετών αποχαιρετισμού των ανθρώπων στους δικούς τους που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά δεν έχει να προσδώσει τίποτα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αντίθετα, αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν στο παρελθόν αποτελέσει και αποτελούν -κατά παράδοση πλέον- πεδίο μιας ιερόσυλης εμπορίας πόνου και οδύνης.

«Η οικογένεια των εκλιπόντων δεν επιθυμεί καμία παρουσία με οποιονδήποτε τρόπο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε όλη την διάρκεια του τελευταίου αποχαιρετισμού των οικείων της» ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας που αποχαιρέτησε τρία μέλη της την Κυριακή. Εμείς ως ThePressProject υπερασπιζόμαστε την παραπάνω έκκληση ως κάτι παραπάνω από απαράβατο όριο, ως ιερό δικαίωμα των ανθρώπων που θρηνούν.

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας είναι η ανάδειξη των πτυχών της επικαιρότητας που χρήζουν κριτικής, συζήτησης, ελέγχου. Η δική μας δέσμευση είναι να προσπαθούμε να εστιάζουμε στο τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει. Σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να γυρίσει την πλάτη του κανείς στη μικροπολιτική. Αλλά όταν πρόκειται για την ενημέρωση, η ιδέα ότι υπήρξε τηλεοπτικό κανάλι που έδειξε ζωντανά την ανακάλυψη νεκρού είναι αδιανόητη.

Κρίνονται και τα δικά μας αντανακλαστικά εδώ: Τι θέλουμε να μάθουμε και τι θέλουμε να πούμε, πότε η ενημέρωση αποκτά χαρακτηριστικά μιας διεστραμμένης οφθαλμολαγνείας ή μιας άτοπης μικροπολιτικής. Μέσα από αυτόν τον σωρό θα χρειαστεί να ξεχωρίσουμε τα ελάχιστα ερωτήματα που έχουν σημασία και κυρίως να σεβαστούμε τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους.