Μιλώντας στον Ant1, ο Ευ. Μπουρνούς δήλωσε ότι κατά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια τη Δευτέρα, του παρουσιάστηκαν πλαστά έγγραφα  από συνεδρίαση συντονιστικού οργάνου στο οποίο σημειώνεται ότι του δόθηκε προφορική εντολή εκκένωσης. Κατονόμασε ως υπεύθυνη την περιφερειακή σύμβουλο, αναπληρώτρια για θέματα πολιτικής προστασίας και αρμόδια κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, Ιωάννα Τσούπρα.

«Κατά τη χθεσινή κατάθεσή μου στην ανακρίτρια αποκαλύφθηκε μια μεγάλη σκευωρία, τόλμησαν και προσκόμισαν πλαστά έγγραφα, πλαστά πρακτικά. Η κ. Τσούπρα, η περιφερειακή σύμβουλος, αναπληρώτρια σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και αρμόδια κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, τόλμησε και έκανε πλαστό πρακτικό. Συγκάλεσε το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφέρειας στην Παλλήνη. Πήγαν κάποια από τα μέλη που κλήθηκαν, δεν έγινε ποτέ συντονιστικό όργανο και τόλμησε και συνέταξε πρακτικό. Μπορείτε να πάρετε και τον Δήμαρχο Διονύσου, τον κ. Ζαμάνη, ο οποίος φέρεται ότι ήταν εκεί, συμμετέχει σε ένα συντονιστικό όργανο που ποτέ δεν συνεδρίασε και καταγράφεται ότι τάχα μου έδωσαν προφορικώς σε απροσδιόριστό χρόνο και τόπο,, τόσο γενναίοι ήταν και μου έδωσαν εντολή εκκένωσης. Επειδή αυτοί είναι πολλοί και εγώ ένας, εγώ λέω την αλήθεια και αυτοί ψέματα και δυστυχώς για αυτούς έχω τις αποδείξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ραφήνας –  Πικερμίου

Παράλληλα,  επέρριψε ευθύνες και στην ηγεσία της πυροσβεστικής, λέγοντας πως θα καταθέσει τις αποδείξεις στην ανακρίτρια. Επανέλαβε ότι βάσει νόμου όταν μια πυρκαγιά επεκτείνεται σε περισσότερο από έναν δήμους η αρμοδιότητα περνά αυτόματα στην περιφέρεια. «Όταν η φωτιά επεκτείνεται σε περισσότερους από έναν Δήμο, η αρμοδιότητα εκκένωσης περνά στην Περιφέρεια. Δεν έχω έλεγχο μια κατάστασης που επεκτείνεται σε ένα σημείο. Αυτός που έχει συνολική εικόνα και συντονίζει είναι οι πυροσβέστες, όμως δεν συναντήθηκα ποτέ με αυτούς».

Διάψευση από Τσούπρα και Περιφέρεια Αττικής

Η Ι. Τσούπρα επικοινώνησε με τον Ant1 και διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ευ. Μπουρνούς, επικαλούμενη τους δημάρχους Διονύσου και Μαραθώνα, τους οποίους επικαλέστηκε και ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει σε ανακοίνωση της πως δεν υπάρχει πιθανότητα πλαστογράφησης, αναγνωρίζοντας πάντως πως δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης στον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

«1. Το Πρακτικό της έκτακτης Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23/7 δεν δύναται να πλαστογραφηθεί, καθώς τα Πρακτικά ενός συλλογικού οργάνου συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

2. Στο Πρακτικό περιγράφεται η κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς, οι δράσεις και οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων εκείνες τις δραματικές ώρες.

3. Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε απόφαση “εκκένωσης”».

4. Το έγγραφο δεν προχωρά σε κανενός είδους αξιολογικές κρίσεις έναντι ουδενός παράγοντα ή φορέα».