Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τετάρτη οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σύμφωνα με τις κυρώσεις, δεσμεύονται τα όποια περιουσιακά στοιχεία έχουν οι δύο υπουργοί στις ΗΠΑ, ενώ τους απαγορεύτηκε και η είσοδος στη χώρα.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν λόγω του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη πριν από 18 μήνες, κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, που θεωρείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Προ μιας εβδομάδας αφέθηκε ελεύθερος, αλλά τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Θα απαντήσει η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις κυρώσεις των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για εσφαλμένη απόφαση που αν δεν ανακληθεί θα επιφέρει άμεση απάντηση από την πλευρά της Άγκυρας. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση μια αντίδραση σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά που δεν θα αποφέρει τίποτε».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, απάντησε στις ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, τονίζοντας πως η Τουρκία θα καταφέρει να τον πάρει από τις ΗΠΑ. «Έχουμε μια περιουσία στις ΗΠΑ, το FETO (δίκτυο Γκιουλενιστών) και δεν θα το αφήσουμε εκεί, θα το πάρουμε πίσω».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αljazeera. ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε πως αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Τουρκία θα απαντήσει. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι θα τον συναντήσει κατ' ιδίαν εντός της εβδομάδας στη Σιγκαπούρη. Ο Πομπέο υποστήριξε την απόφαση Τραμπ, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έκρινε ότι αυτό ήταν το σωστό και έπρεπε να γίνει».