Σε απεργία πείνας προχώρησαν την Τετάρτη πατέρες που κρατούνται με τους γιους τους σε κέντρο κράτησης στην πόλη Καρνς της Πολιτείας του Τέξας. Η απεργία πείνας αφορά την κράτηση τους αλλά και το πώς αντιμετωπίζονται από τις αστυνομικές αρχές, όπως αναφέρει το Reuters.
 
«Έχουμε απελπιστεί, έχουμε κουραστεί να μας φυλακίζουν, θέλουμε να μας αφήσουν ελεύθερους μαζί με τους γιους μας» γράφει η ανοιχτή επιστολή την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο για την Εκπαίδευση και την προσφορά Νομικών Υπηρεσιών σε Πρόσφυγες και Μετανάστες (RAICES) και υπογράφει ο Χόρχε εξ ονόματος 400 οικογενειών.
 
Σύμφωνα με την οργάνωση, περίπου 600 κρατούμενοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Αρκετοί πατέρες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο κράτησης στην Καρνς, νοτιοανατολικά του Σαν Αντόνιο, ενώ παιδιά αρνούνται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
 
Επιπλέον, το Κέντρο κατήγγειλε ότι ορισμένοι μετανάστες παραπλανήθηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ καθώς συμφώνησαν με τη βία να απελαθούν ώστε να μπορέσουν να ξαναδούν τα παιδιά τους, ενώ άλλοι καταγγέλλουν ότι δεν έλαβαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

Διαψεύδει η αρμόδια αρχή 

 
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) αρνήθηκε ότι υπάρχει απεργία πείνας και ότι απλά μία ομάδα 50 ατόμων έκανε καθιστική διαμαρτυρία εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για θέματα μετανάστευσης.
 
Οι άνδρες που βρίσκονται μαζί με τους γιους τους στην πόλη Καρνς αλλά και οι γυναίκες που βρίσκονται μαζί με τις κόρες τους στην πόλη Ντίλι του Τέξας, είναι κάποιες από τις οικογένειες που επανενώθηκαν προ ολίγων ημερών αλλά προφυλακίστηκαν, όπως αναφέρει η RAICES. Σημειώνεται ότι με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή υπήρξε αναστολή επ' αόριστον των απελάσεων των μεταναστών.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 2,500 παιδιά βρίσκονται χωρισμένα από τους γονείς τους στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει υλοποιήσει την επανένωση του 50% των οικογενειών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατακραυγή που είχε ξεσπάσει για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για απόφαση που προέβλεπε πως δεν θα χωρίζονται τα παιδιά των μεταναστών από τους γονείς τους. Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης αποδείχθηκε νομικά περίπλοκη και οι επικριτές του προέδρου επισημαίνουν ότι το διάταγμα δεν καλύπτει όσες οικογένειες έχουν ήδη χωριστεί.