Όπως μεταδίδει το France 24, την Πέμπτη ψηφίστηκε νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την σεξουαλική συμπεριφορά στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γαλλίας. Το πρόστιμο κυμαίνεται από 90 έως 750 ευρώ. Ως σεξουαλική παρενόχληση θα θεωρούνται τα σεξιστικά σχόλια και οι σεξιστικές συμπεριφορές που θεωρούνται από τον δέκτη υποτιμητικές ή και επιθετικές.

Το νομοσχέδιο επικυρώθηκε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Γαλλία. Στο βίντεο η 22χρονη Μαρί Λαγκέρ δέχεται σωματική επίθεση από άγνωστο άντρα έξω από καφετέρια, αφού του είχε ζητήσει «να το βουλώσει» μετά από πρόστυχα σχόλια που έκανε ο ίδιος όταν διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους.

Όπως δήλωσε η Λαγκέρ, σύμφωνα με το One News, ο άντρας «έκανε πρόστυχους ήχους και σχόλια», με την ίδια να του λέει «βούλωσε το». Στη συνέχεια «με άκουσε και όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Άρπαξε ένα τασάκι και το πέταξε προς το μέρος μου. Πέρασε λίγα εκατοστά μακριά από το κεφάλι μου».

Η ίδια τονίζει πως δεν σκέφτηκε να σκύψει το κεφάλι και να κρυφτεί μπροστά στην επίθεση που δέχτηκε. «Ένιωσα βία και υποτίμηση. Ήταν εξευτελιστικό για εμένα. Ένιωσα τόσο ενοχλημένη και δεν θέλησα να κρυφτώ ή να χαμηλώσω το κεφάλι. Τόλμησε να νευριάσει, ενώ εγώ ήμουν αυτή που θα έπρεπε να θυμώσω. Γύρισα να τον αντιμετωπίσω και όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Ήξερα πως θα με χτυπήσει και ήμουν έτοιμη ακόμα και για να παλέψω. Δέχθηκα το χτύπημα χωρίς να δείξω κάποια συναισθηματική αντίδραση, ενώ εκείνος συνέχισε να ουρλιάζει». Σημειώνεται ότι οι γαλλικές Αρχές συνεχίζουν να αναζητούν τον δράστη της επίθεσης.

Εκτός του προστίμου και την ποινικοποίηση για την σεξουαλική παρενόχληση, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα μέτρα σχετικά με τη σεξουαλική σχέση ανήλικου με ενήλικα, αλλά και για τη σεξουαλική κακοποίηση.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος συνάψει σεξουαλική σχέση με άτομο κάτω των 15 ετών, το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να συναινέσει, η πράξη του θα θεωρείται αποτέλεσμα βιασμού. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω προηγούμενων περιστατικών. Σε δύο περιπτώσεις κατά το παρελθόν, άντρες είχαν σεξουαλική σχέση με 11χρονα κορίτσια αλλά δεν ήταν δυνατόν να συλληφθούν καθώς τα κορίτσια δεν κατέθεσαν πως εξαναγκάστηκαν. Παράλληλα, η ποινή για τα σεξουαλικά εγκλήματα αυξάνεται από τα 20 χρόνια κάθειρξης σε 30.