Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, την Παρασκευή επιβλήθηκε στη Δανία το πρώτο πρόστιμο σε γυναίκα που είχε καλυμμένο το πρόσωπο της με νικάμπ. Το πρόστιμο έρχεται τρεις μέρες αφού τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει σε δημόσιους χώρους τη μπούργκα, το νικάμπ και οποιοδήποτε άλλο ένδυμα ή αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο. Η 28χρονη γυναίκα καλείται να πληρώσει πρόστιμο 1.000 κορώνων, ποσό που ισοδυναμεί με 134 ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η 28χρονη αντέδρασε στην προσπάθεια άλλης γυναίκας να της αφαιρέσει το νικάμπ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ritzau, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας του Χόρσολμ δήλωσε ότι «στη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους βγήκε το νικάμπ της γυναίκας, όμως όταν φτάσαμε στο σημείο το είχε ξαναφορέσει».

Η αστυνομία είδε τα πλάνα από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, προκειμένου να αποφασίσει αν το νικάμπ αφαιρέθηκε κατά λάθος ή αν έγινε σκόπιμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το νικάμπ αφαιρέθηκε με τη βία. Αποφασίστηκε να κριθούν ένοχες και οι δύο γυναίκες για διατάραξη της ειρήνης και επιβλήθηκε πρόστιμο στην 28χρονη καθώς αρνήθηκε να βγάλει το νικάμπ όταν της ζητήθηκε από την αστυνομία. Το πρόστιμο ανέρχεται στις 1.000 κορώνες ή 134 ευρώ.

Από την 1η Αυγούστου, οι γυναίκες που καλύπτουν σε δημόσιους χώρους το πρόσωπο τους απειλούνται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τις 10.000 κορώνες, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.340 ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μουσουλμάνες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με το νόμο αυτό, τονίζοντας πως προάγει τις διακρίσεις. Οι υπέρμαχοι του νόμου υποστηρίζουν ότι ο νόμος διευκολύνει την ένταξη των μουσουλμάνων στην δανέζικη κοινωνία.

Ο νόμος πέρασε από τη Βουλή της Δανίας τον περασμένο Ιούνιο με 75 ψήφους υπέρ και 30 κατά, ενώ απουσίαζαν από το σώμα 74 βουλευτές. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση που υπέβαλε τον νόμο προς ψήφιση υποστήριξε ότι δεν έχει στόχο όλες τις θρησκείες και δεν απαγορεύει άλλα χαρακτηριστικά καλύμματα κεφαλής όπως η μαντίλα, τα τουρμπάνια και η εβραϊκή κίπα. Ωστόσο δεν επιτρέπει αυτά που καλύπτουν το γυναικείο πρόσωπο.