Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δέχθηκε επίθεση το Σάββατο από drones που ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς. Οι άντρες της προσωπικής του ασφάλειας ύψωσαν αλεξίσφαιρα μπροστά του και κατάφεραν να τον απομακρύνουν, χωρίς να υποστεί τραυματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Telesur, ο υπουργός Ενημέρωσης της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, δήλωσε πως έγινε μία επίθεση που περιλάμβανε μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drones) οπλισμένα με εκρηκτικά, χωρίς να καταφέρουν τον στόχο τους, που ήταν η ζωή του Μαδούρο.

«Ο πρόεδρος Μαδούρο μου ζήτησε να ενημερώσω τον κόσμο. Έχει ξεκινήσει έρευνα. Διάφορα ιπτάμενα αντικείμενα που έμοιαζαν με drones ξεκίνησαν να εκρήγνυνται κοντά στο σημείο που μιλούσε ο πρόεδρος αλλά και γύρω από τους παρευρισκόμενους στην παρέλαση. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για απόπειρα κατά της ζωής του».

Ο Μαδούρο κατηγορεί την Κολομβία και την ακροδεξιά αντιπολίτευση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, o Ν. Μαδούρο δήλωσε βέβαιος πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας Μανουέλ Σάντος, του οποίου η θητεία λήγει την ερχόμενη Τρίτη.  Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κολομβίας απέρριψε τις κατηγορίες του Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας τις αβάσιμες.

Κυβερνητικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας τόνισε ότι είναι αναμεμειγμένη και η αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «μετά την ήττα τους στις εκλογές απέτυχαν ξανά». Ο ίδιος ο Μαδούρο τόνισε πως η ακροδεξιά αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Ο Χασλέρ Ιγκλέσιας της αντιπολίτευσης, που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης το 2014, υποστήριξε ότι αυτή η κατηγορία δεν έχει βάση. «Δεν γνωρίζαμε τι συνέβη. Δεν είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος πως η αντιπολίτευση προχώρησε σε τέτοια ενέργεια, καθώς δεν έχει προβεί σε παρόμοια πράξη εδώ και 20 χρόνια».

«Στις ΗΠΑ οι χρηματοδότες της επίθεσης»

Σε διάγγελμα του ο Ν. Μαδούρο υποστήριξε ότι «πολλοί από τους χρηματοδότες» της επίθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει δράση. «Ελπίζω ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι διατεθειμένος να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αντικυβερνητική βία θα συνεχίσει να αποτυγχάνει, ενώ απέδωσε την αναποτελεσματικότητα της επίθεσης στην «ασπίδα αγάπης» που υψώθηκε γύρω του. «Αυτό το drone ερχόταν κατά πάνω αλλά υπήρχε μια ασπίδα αγάπης. Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για πολλά ακόμη χρόνια».

«Η Μπολιβαριανή επανάσταση συνεχίζεται»

Λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η ακροδεξιά στη Βενεζουέλα έχει υπερβεί τα όρια λόγω του θυμού και της απόγνωσης που νιώθει, ενώ υπογράμμισε ότι είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να συνεχίσει στο μονοπάτι της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

«Τι θα γινόταν αν η απόπειρα κατά της ζωής μου είχε στεφθεί με επιτυχία; Τι θα γινόταν σήμερα στους δρόμους της Βενεζουέλας; Δεν θέλω να γίνομαι δραματικός αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η ακροδεξιά στη Βενεζουέλα έχει υπερβεί τα όρια λόγω του θυμού και της απόγνωσης που έχουν. Φυσικά αυτοί δεν ζουν στη Βενεζουέλα. Είμαι εντάξει, είμαι ζωντανός.

Και μπορώ να σας πως ότι μετά από αυτή την απόπειρα είμαι ακόμα πιο αποφασισμένος να αγωνιστώ για την επανάσταση και να κερδίσω μέσα από τον μόνο δρόμο που έχουμε. Τον δρόμο της ειρήνης και του Συντάγματος. Η Μπολιβαριανή Επανάσταση συνεχίζεται και σήμερα είμαι πιο αποφασισμένος από ποτέ να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι».

Μηνύματα στήριξης

Μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο Ν. Μαδούρο δέχθηκε μηνύματα στήριξης από χώρες που κατακεραυνώνουν τους δράστες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ίβο Μοράλες, τόνισε πως απέτυχαν τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα που θέλουν νεκρό τον Μαδούρο, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ. «Αφού απέτυχε να τον ρίξουν με δημοκρατικά, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα, η Αυτοκρατορία και οι υπηρέτες της απείλησαν τη ζωή του».

Ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα, τόνισε πως στέκεται στο πλευρό του Μαδούρο. «Η καρδιά μας είναι γεμάτη αγανάκτηση. Με την ιερή φωτιά της επανάστασης να καίει μέσα μας, καταδικάζουμε τους δειλούς τρομοκράτες». Ο νυν πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ Κανελ και ο προκάτοχος του, Ραούλ Κάστρο, υπογράμμισαν πως υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Ανάληψη ευθύνης από αντικυβερνητική οργάνωση

Την ανάληψη της ευθύνης φέρεται να έχει αναλάβει η αντικυβερνητική οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα». Η οργάνωση φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 και να συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες ο οποίος ηγήθηκε μιας επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνιο του 2017. Ο Πέρες σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.