Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το πλοίο Aquarius το οποίο έχει περισυλλέξει περίπου 3.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο, θα συνεχίσει την ανθρωπιστική του αποστολή χωρίς να λαμβάνει εντολές από τις λιμενικές αρχές χωρών και δεν θα στέλνει τους διασωθέντες πίσω στη Λιβύη, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης του πλοίου.
 
«Όταν βλέπουμε ένα πλοίο σε δύσκολη κατάσταση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άνθρωποι να πεθάνουν, πηγαίνουμε και τους διασώζουμε αμέσως όπως προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο», εξήγησε ο Νικ Ρομάνιουκ που βρίσκεται στο Aquarius.
 
Ο λόγος που δεν θα δέχεται εντολές το Aquarius είναι πως όταν τα κέντρα συντονισμού ζητούν από τα πλοία που κάνουν διασώσεις να περιμένουν μέχρι να διευκρινίσουν κάποια στοιχεία επιτείνεται ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη θάλασσα, τόνισε ο Ρομάνιουκ. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το πλοίο θα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν πρόκειται να στείλει ανθρώπους στη Λιβύη διότι δεν είναι ασφαλές λιμάνι.
 
«Η Λιβύη δεν αναγνωρίζεται ακόμη ως ασφαλές λιμάνι, οπότε δεν θα στέλνουμε ανθρώπους εκεί, διότι (…) μια διάσωση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μέρος που δεν θεωρείται ασφαλές», εξήγησε. «Πρέπει προς το παρόν να συνεχίσουμε (να αποβιβάζουμε πρόσφυγες) σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Όμως και πάλι δεν είναι δική μας απόφαση, οι λιμενικές αρχές παίρνουν την απόφαση αυτή. Η κόκκινη γραμμή μας είναι να μην επιστρέψουν άνθρωποι στη Λιβύη», υπογράμμισε.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πλοίο το οποίο διαχειρίζεται η γερμανογαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee αναχώρησε αυτή την εβδομάδα από τη Μασσαλία για τη δέκατη αποστολή του φέτος. Το πλοίο θα πραγματοποιεί περιπολίες σε απόσταση 25 με 30 μίλια από τις ακτές της Λιβύης, δυτικά της Τρίπολης, μια περιοχή που είναι εκτός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, αλλά μέσα στην περιοχή που διενεργεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
 
Υπενθυμίζεται ότι εμπόδιο στις δράσεις του Aquarius αποτελεί η στάση της Ιταλίας με τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να προωθεί μία αντιμεταναστευτική πολιτική. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο το Aquarius διέσωσε 629 πρόσφυγες από τη Μεσόγειο και σκόπευε να τους μεταφέρει στο κοντινότερο λιμάνι της Ευρώπης. Όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν το δέχθηκε και έτσι το πλοίο πήγε στη Μάλτα, φέρνοντας τις δύο χώρες σε αντιπαράθεση.