Νομοθεσία για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στο Ιράν, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν την Τρίτη κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία του 2015.
 
Στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, των τριών χωρών της ΕΕ που ενεπλάκησαν στη συμφωνία του 2015, τονίζεται ότι «λυπούμαστε βαθιά για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της αποχώρησής τους από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA, η επίσημη ονομασία της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας)».
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε νόμιμες δοσοληψίες με το Ιράν, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Reuters, οι κυρώσεις θα επανεπιβληθούν στις 00:01 την Τρίτη ώρα ανατολικής ακτής (07:01 ώρα Ελλάδας).
 
Ο Λευκός Οίκος θα κάνει μια ανακοίνωση σήμερα στην οποία θα καταγράφονται λεπτομερώς οι κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν εκ νέου σε βάρος του Ιράν, όπως διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
 
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το αμερικανοϊρανικό μέτωπο αναφορικά με τις κυρώσεις. Προ ημερών, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έκανε λόγο για «εξάρτηση» των ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων κατά άλλων χωρών και κάλεσε τη χώρα να αποβάλλει αυτού του είδους τις «εξαρτήσεις».
 
Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 8 Μαΐου ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι τίθενται ξανά σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα χάρη στην άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος και τη δέσμευσή της να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
 
Ωστόσο, η εκ νέου επικείμενη επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων είχε ανασταλεί βάσει της συμφωνίας της Βιέννης, θα γίνει σταδιακά από τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον επιβεβαίωσε προ ημερών ότι οι απειλές του Τραμπ δεν είναι μόνο λόγια και πως στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου είναι το Ιράν να πληρώσει όσο καμία άλλη χώρα. «Δεν εντυπωσιαζόμαστε», είχε απαντήσει η Τεχεράνη.
 
«Μίλησα με τον πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες και μου είπε ότι εάν το Ιράν κάνει οτιδήποτε αρνητικό, θα πληρώσει τίμημα που λίγες χώρες έχουν πληρώσει», είχε σχολιάσει ο Μπόλτον.