«Παρά τις (αμερικανικές) κυρώσεις, θα αποδείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας και τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε ο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η επαναφορά των κυρώσεων σε ισχύ εντάσσονται στον «ψυχολογικό πόλεμο» που κάνει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

Ο Ροχανί έκρινε ότι οι Ιρανοί θα ενωθούν και θα αντισταθούν στον αμερικανικό ψυχολογικό πόλεμο, ενώ επισήμανε ότι το Ιράν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των υπολοίπων πέντε κρατών-μερών της συμφωνίας (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) στην προσπάθειά του να τη διατηρήσει σε ισχύ.

Αν και ο πρόεδρος του Ιράν δεν απέρριψε ρητώς τις εκκλήσεις να αρχίσει διάλογο με τον Ντόναλντ Τραμπ, επισήμανε πως οι κινήσεις που έχει κάνει ο αμερικανός πρόεδρος, ειδικά το γεγονός πως έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από διάφορες διεθνείς συμφωνίες, δείχνουν πως δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος. Αν αυτό αλλάξει, πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος, ο ίδιος είναι έτοιμος να διεξαγάγει συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 8 Μαΐου ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι τίθενται ξανά σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα χάρη στην άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος και τη δέσμευσή της να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον επιβεβαίωσε προ ημερών ότι οι απειλές του Τραμπ δεν είναι μόνο λόγια και πως στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου είναι το Ιράν να πληρώσει όσο καμία άλλη χώρα. «Δεν εντυπωσιαζόμαστε», είχε απαντήσει η Τεχεράνη.

«Μίλησα με τον πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες και μου είπε ότι εάν το Ιράν κάνει οτιδήποτε αρνητικό, θα πληρώσει τίμημα που λίγες χώρες έχουν πληρώσει», είχε σχολιάσει ο Μπόλτον.