O Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν είναι «οι πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις πρόκειται να ισχυροποιηθούν τον Νοέμβριο.
 
«Τον Νοέμβριο θα ενταθούν σε άλλο ένα επίπεδο. Όποιος κάνει δουλειές με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητώ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, τίποτα λιγότερο!» τόνισε ο Ντ. Τραμπ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.
 
Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας από το οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν το Μάιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει σε ισχύ νομοθεσία με σκοπό να προστατέψει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στο Ιράν, ενώ εξέφρασε και τη λύπη της για τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων βρίσκονται οι οικονομικές συναλλαγές με αμερικανικά δολάρια, η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιράν και οι αγορές εμπορικών αεροσκαφών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού. Επίσης, τον Νοέμβριο θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ οι κυρώσεις που στοχοποιούν την κεντρική τράπεζα και τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν.
 
«Παρά τις (αμερικανικές) κυρώσεις, θα αποδείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας και τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε o πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η επαναφορά των κυρώσεων σε ισχύ εντάσσονται στον «ψυχολογικό πόλεμο» που κάνει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.
 
Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 8 Μαΐου ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι τίθενται ξανά σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα χάρη στην άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος και τη δέσμευσή της να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον επιβεβαίωσε προ ημερών ότι οι απειλές του Τραμπ δεν είναι μόνο λόγια και πως στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου είναι το Ιράν να πληρώσει όσο καμία άλλη χώρα. «Δεν εντυπωσιαζόμαστε», είχε απαντήσει η Τεχεράνη.
 
«Μίλησα με τον πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες και μου είπε ότι εάν το Ιράν κάνει οτιδήποτε αρνητικό, θα πληρώσει τίμημα που λίγες χώρες έχουν πληρώσει», είχε σχολιάσει ο Μπόλτον.