Μετά από μια «δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά.Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα» δήλωσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός γραμμάτεας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κάλιν 'Ανεφ Γιάνσεν.
 
«Οι Έλληνες έπρεπε να κάνουν πολλά γι' αυτά τα δάνεια. Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20%-30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο» συμπλήρωσε.
 
Επιπλέον, ο Γιάνσεν υποστήριξε ότι «έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από ολλανδούς ή γερμανούς φορολογούμενους. Τα έχουμε αποκτήσει από επενδυτές σε όλο τον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική, αλλά και από την Ευρώπη. Έχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματα αυτά με τον ΕSM, ο οποίος τα μεταφέρει στη συνέχεια σε χώρες που δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι λοιπόν αλήθεια ότι ούτε ένα ευρώ φορολογούμενων δεν πήγε στην Ελλάδα».
 

Ικανοποίηση Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης

 
Την ίδια ώρα, ικανοποίηση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, εξέφρασε η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
 
Η απόφαση του ESM να εγκρίνει τη τελική δόση προς την Ελλάδα έρχεται σε συνέχεια της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 22ης Ιουνίου, το οποίο αναγνώρισε πως η Ελλάδα «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της» αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, υιοθετώντας ένα «σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η Αντρλεεβα.
 
Η εκταμίευση αυτή αποτελεί ένα «τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου», κατέληξε.