Στις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μέσω ασυρμάτων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι στρέφονται οι έρευνες τόσο της Εισαγγελίας όσο και του δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει να εκπροσωπήσει τις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές.
 
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι διάλογοι των αξιωματικών της πυροσβεστικής έχουν αποτυπωθεί στο καταγραφικό σύστημα που λειτουργεί στο ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Χαλάνδρι, και αναμένεται να ρίξουν φως στη διαδικασία που τηρήθηκε από το ξεκίνημα των πυρκαγιών.
 
Την τρίτη το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τις οικογένειες ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αντίγραφα των αποσπασμάτων που «έγραψε» το «μαύρο κουτί» του Συντονιστικού της πυροσβεστικής, καθώς και άλλα κρίσιμα έγγραφα και στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε μεταξύ άλλων το ψηφιακό στίγμα -το ιστορικό κίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, από την Εισαγγελία ζητήθηκε και ενημέρωση για το αν πετούσε προληπτικά εναέριο μέσο στην περιοχή καθώς υπήρξε αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).
 
«Απ’ ό,τι φαίνεται η ηγεσία της πυροσβεστικής έριξε εκείνη τη μέρα το βάρος στη μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας που ήταν από νωρίς σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να υποεκτιμήσει την κατάσταση στην ανατολική Αττική» υποστήριξε ο τεχνικός σύμβουλος αρκετών οικογενειών θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.
 
«Η έρευνά μας θα στραφεί προς πάσα κατεύθυνση. Αναζητούμε κάθε έγγραφο ή άλλη καθοριστική πληροφορία, ώστε να λάμψει πλήρως η αλήθεια και να αναδειχθούν οι υπαίτιοι. Το πόρισμά μας, που θα είναι έτοιμο σε λίγες μέρες, θα το παραδώσουμε στην Εισαγγελία, για να το συμπεριλάβει στη δικογραφία» συμπλήρωσε.
 
Σημειώνεται ότι στην προκαταρκτική έρευνα την οποία έχει αναλάβει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, και η εισαγγελέας Βάρβαρα Γνεσούλη, έχουν ήδη καταθέσει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης ο οποίος απομακρύνθηκε την Κυριακή έπειτα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, καθώς και οι δήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, και Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ενώ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες αναμένεται να καταθέσουν.
 
Στο επίκεντρο των ερευνών είναι και οι ενέργειες – διάλογοι μεταξύ και των υπολοίπων εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης (αστυνομία – τροχαία, λιμενικό, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δήμοι, περιφέρεια) και οι εντολές – διαβιβάσεις που δόθηκαν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Την Τρίτη έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να καταθέσουν οι οικογένειες των θυμάτων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, ώστε να φτάσουν τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές.

 
Υπενθυμίζεται ότι στους 91 ανέρχεται πλέον ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, καθώς το βράδυ της Κυριακής μια 95χρονη που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου Γενικού Νοσοκομείο Ελευσίνας(Λάτσειο), υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ 36 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.