Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, o υπουργός Άμυνας ανέφερε συγκεκριμένα: «Θεωρώ ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών ήταν προγραμματισμένη, προσχεδιασμένη και ήταν μία κίνηση την οποία είχαν ετοιμάσει οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του Ερντογάν προκειμένου να δημιουργήσουν το περιβάλλον εκείνο για να κάνουν την ομηρία που θα οδηγούσε στη συναλλαγή για τους οκτώ. Δεν θεωρώ ότι ήταν μία πράξη που έγινε κατά τύχη. Βρήκαν την ευκαιρία, μέσα σε μία νύχτα που είχε χιόνια σε μία περιοχή δύσκολη να κάνουν πράξη ένα προσχεδιασμένο σενάριο»

Ενώ τόνισε επίσης ότι η κράτησή των δύο στρατιωτικών είναι, χωρίς αμφιβολία, «αντίθετη σε κάθε Αρχή διεθνούς Δικαίου, καθώς «βρίσκονται εκεί χωρίς να έχει υπάρξει κατηγορητήριο.»

Αναφερόμενος στις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται το θέμα με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης. «Το να κάνει η αντιπολίτευση κριτική σε αυτό το θέμα είναι και λάθος δικό της, γιατί δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη σημερινή κυβέρνηση ή τη σημερινή αντιπολίτευση αλλά την αυριανή και τη μεθαυριανή και όλες τις κυβερνήσεις και την ΝΔ, τα κόμματα εναλλάσσονται».

«Θα πρέπει να δούμε από την αρχή όλο το θέμα της πολιτικής προστασίας» σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και χαρακτήρισε «εγκληματική» την κατάργηση της πολιτικής προστασίας του υπουργείου Αιγαίου το 2010 περιγράφοντας τις αρνητικές πτυχές αυτής της κατάργησης. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Άμυνας σημείωσε για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στο Μάτι, «χαίρομαι που έχουν έρθει από το εξωτερικό ειδικοί που θα υποδείξουν και θα δούμε ποια λάθη έγιναν» και έθεσε σειρά ερωτημάτων όπως  «το θέμα είναι υπήρχαν σχέδια; Ή δεν υπήρχαν; Τα σχέδια αυτά ήταν σωστά για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη καταστροφή;». Πρόσθεσε στα ερωτήματα «εάν λειτούργησαν τα σχέδια και ποιοι ήταν υπεύθυνοι να τα ενεργοποιήσουν». Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος είπε επίσης ότι έχει ζητήσει έρευνα και για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και αν λειτούργησαν όλα σωστά.

«Θεωρώ ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να γίνει μια μεγάλη συζήτηση να φέρουμε στη Βουλή, με επικαιροποιημένο το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και να δούμε πως μπορούμε να μην έχουμε ξανά νεκρούς». «Ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε. Από την πρώτη ώρα έφυγε από το εξωτερικό ήρθε εδώ, πήγε στο κέντρο λήψεως των αποφάσεων και ήταν παρών» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο υπουργός Άμυνας, θέτοντας πάντως το ζήτημα, ότι είναι προς διερεύνηση γιατί υπήρχε κάμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του πρωθυπουργού.