Επιβολή επιπρόσθετων δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε η Κίνα, κλιμακώνοντας εκ νέου την εμπορική της διαμάχη με τις ΗΠΑ.
 
Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 23 Αυγούστου, με το Πεκίνο να χαρακτηρίζει «εντελώς παράλογη» την αμερικανική πρακτική.
 
Αρχικά η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επεδίωκε να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 10% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αύξηση του επιπέδου των δασμών στο 25% αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
 
Οι κινεζικοί δασμοί αφορούν αμερικανικά προϊόντα όπως πετρέλαιο, χάλυβας, αυτοκίνητα και ιατρικός εξοπλισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang είχε τονίσει σε μια καθημερινή ενημέρωση στο Πεκίνο ότι η αμερικανική πίεση στο εμπόριο δεν θα λειτουργήσει και ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί πάντα το διάλογο για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων, αν και είχε από τότε ανακοινωθεί ότι η Κίνα θα αντιδράσει σε περίπτωση νέων δασμών από τις ΗΠΑ.