Συμφωνία με την Ισπανία έκλεισε η Γερμανία αναφορικά με την επαναπροώθηση προσφύγων, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.
 
Όσον αφορά τη συμφωνία με την Ισπανία, στο εξής, όσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στα γερμανικά σύνορα και έχουν καταγραφεί ήδη στην Ισπανία -γεγονός που ως πρώτη χώρα υποδοχής την καθιστά υπεύθυνη για την εξέταση αιτήματος χορήγησης ασύλου- θα επαναπροωθούνται στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου εντός 48 ωρών. Αυτή ήταν η ουσία της συμφωνίας που υπογράφτηκε τη Δευτέρα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου τόνισε ότι η Ισπανία δεν ζήτησε ανταλλάγματα.
 
Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την Ισπανία θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 11 Αυγούστου, όταν και αναμένεται να συναντηθεί ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Ανδαλουσία.
 
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για αντίστοιχες συμφωνίες στο προσφυγικό με Ελλάδα και Ιταλία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και διευκρίνισε ότι με την ελληνική κυβέρνηση οι συνομιλίες δεν προχώρησαν τις τελευταίες μέρες λόγω των πυρκαγιών.