Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση των κατοίκων του Ματιού, ενώ την πρωτοβουλία για τη συνέλευση πήραν οι κάτοικοι Κάκια Χατζηνίκολη – οικονομολόγος, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου – επιχειρηματίας, Τάσος Μπομπόνης – πολιτικός μηχανικός και Βασίλης Κανελλόπουλος – γιατρός, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
 
Στην ατζέντα περιλαμβάνονταν τέσσερα κύρια θέματα:
 
  1. Ενημέρωση για τις ενέργειες-δράσεις που έχει κάνει η πολιτεία και ο Δήμος Μαραθώνα
  2. Συζήτηση, υποβολή προτάσεων και λήψη απόφασης αναφορικά με τον συντονισμό και την εκπροσώπηση των κατοίκων
  3. Καταγραφή των ενεργειών άμεσης προτεραιότητας στις οποίες πρέπει να προβούν οι αρμόδιοι φορείς και
  4. Συζήτηση προτάσεων για θέματα απονομής δικαιοσύνης. Συντονισμός και οργάνωση για την υποβολή συλλογικών καταγγελιών και μηνύσεων.
Επιπλέον, οι κάτοικοι ζητούν από την πολιτεία:
  • Έλεγχο της μόλυνσης του περιβάλλοντος
  • Μελέτη και άμεση εκτέλεση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία
  • Μελέτη και άμεση εκτέλεση έργων για τη στήριξη του εδάφους του παραλιακού χωματόδρομου
  • Απομάκρυνση των μπάζων από ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους
  • Τοποθέτηση κάδων για τα σκουπίδια, για την αποκομιδή υλικών και ειδικούς κάδους για την αποκομιδή επικίνδυνων για την υγεία υλικών
  • Αποκατάσταση δικτύου ΔΕΗ και δικτύου ύδρευσης
  • Καθαρισμός και πλύσιμο δρόμων και κοινόχρηστων χώρων
  • Φωτισμός των δρόμων
  • Προστασία της περιοχής από κλοπές
  • Υλοτόμηση και απομάκρυνση των καμένων δέντρων
Οι διοργανωτές της συνέλευσης πρότειναν, επίσης, να διαχειριστούν τα κονδύλια από τους εκπροσώπους των κατοίκων του Ματιού.
 

Αιτήσεις επιδόματος πληγέντων 

 
Σημειώνεται ότι μέχρι την Τρίτη 7 Αυγούστου είχαν κατατεθεί 3.130 αιτήσεις για τη χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος στους πυρόπληκτους. Συνολικά πάνω από 2,1 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί σε 426 φυσικά πρόσωπα και 27 επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ο υπουργείο Υποδομών.
 
1.957.001,98 ευρώ σε 426 φυσικά πρόσωπα
184.000 ευρώ σε 27 επιχειρήσεις.

Σε νεώτερη ενημέρωση του υπουργείου τις τρεις χιλιάδες τριακόσιες είκοσι (3.320) έφτασαν οι αιτήσεις των πυρόπληκτων μέχρι την Τετάρτη. Από τις 3.320 αιτήσεις, οι 1.171 κατατέθηκαν στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.263 στον δήμο Μαραθώνα, οι 539 στον δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 347 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 
Σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, έχει εγκριθεί χρηματική ενίσχυση για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πληγέντων. Η χρηματική ενίσχυση προς τους δικαιούχους ανέρχεται στα 1.200 ευρώ ανά κατοικία, ποσό το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ και αφορά στην κάλυψη αναγκών για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσής τους στο διαδίκτυο.
 
Το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους με την έκδοση κοινού τακτικού χρηματικού εντάλματος και ισόποση πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι δαπάνες, επισημαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα καλυφθούν από το αδιάθετο αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του έτους 2014.
 

Εισαγγελική έρευνα για τις πυρκαγιές

 
Σχετικά με την έρευνα των δικαστικών αρχών, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία διαβίβασε στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς την ονομαστική λίστα με τα θύματα της πυρκαγιάς, την οποία δημοσίευσε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 
Η λίστα περιλαμβάνει 92 νεκρούς, δύο εκ των οποίων παραμένουν αταυτοποίητοι. Σημειώνεται ότι η λίστα με τους νεκρούς δεν αφορά μόνο όσους βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μάτι, αλλά και όσους τελικώς κατέληξαν στα νοσοκομεία όπου είχαν μεταφερθεί.
 
Η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης των μαρτύρων – συγγενών των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ενώ ήδη έχουν καταθέσει 25 στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπλέον, στα χέρια των αρχών βρίσκονται και οι συνομιλίες των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Τέλος, αναμένεται η διαβίβαση του φακέλου με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει η Πυροσβεστική από δική της έρευνα.