«Είναι πολιτική και ηθική μας υποχρέωση να προχωρήσουμε και σε θεσμικές τομές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τα αυθαίρετα. Η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να δοθεί τέλος στο καθεστώς παρανομίας με τα αυθαίρετα, αλλά «χρειάζεται εξίσου μια συλλογική δέσμευση της κοινωνίας» συμπλήρωσε.
 
Για τη διερεύνηση των αιτιών και των πιθανών παραλείψεων που οδήγησαν στην τραγωδία ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον καθηγητή Γκόλνταμερ, σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος εννοούντας την επιτροπή που εξήγγειλε προ ημερών ο πρωθυπουργός.
 
Αυτοί που «σήμερα νιώθουν ανήσυχοι, είτε θα πειστούν οικειοθελώς να πάψουν να παρανομούν ή θα αντιμετωπίσουν πάραυτα τις συνέπειες του νόμου» υποστήριξε, ενώ στη συνέχεια μίλησε για «πολιτικό και ηθικό εκφυλισμό» της ΝΔ και αναπαραγωγή ακραίου και ανερμάτιστου λόγου. Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για «ανορθόδοξο πόλεμο» συγκεκριμένων οικονομικών και εκδοτικών κέντρων, από τα οποία καθοδηγείται η Νέα Δημοκρατία και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την διόρθωση παθογενειών, στις οποίες η ΝΔ «όταν δεν βρίσκεται φανατικά απέναντι», όπως στην αυθαιρεσία, «απλώς σιωπά».
 

Άξιοι της μοίρας μας αν δεν υπάρξουν τολμηρές παρεμβάσεις για τα αυθαίρετα

 
«Αν δεν υπάρχουν τολμηρές παρεμβάσεις όπως έχουν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας – από την εποχή Τρίτση είμαστε στην τέταρτη γενιά αυθαιρέτων» σχολίασε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
 
Όσον αφορά τον ειδικό λογαριασμό της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους, ο Ν. Βούτσης επεσήμανε ότι έχουν συγκεντρωθεί 36,5 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα ή και περισσότερα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν ιδιώτες, με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή η κυβέρνηση, για συγκεκριμένες δράσεις. Κάλεσε δε όσους οργανώνουν συναυλίες για την συγκέντρωση χρημάτων, να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην όποια δράση.
 
Για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τη σύσταση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί περίπου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ πυρά εξαπέλυσε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που την ωθούν σε στείρα κριτική.