Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, περισσότεροι από 430 άνθρωποι πέθαναν από τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών στην Ινδονησία. Οι σεισμικές δονήσεις έπληξαν το νησί Λομπόκ στις 29 Ιουλίου, στις 5 Αυγούστου και στις 9 Αυγούστου. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 350.000 έμειναν άστεγοι ή απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω του φόβου για νέο σεισμό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο., «οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν και να απομακρύνουν σωρούς που βρίσκονται θαμμένες κάτω από κτήρια». Οι 374 πέθαναν από τον κύριο σεισμό της 5ης Αυγούστου, με τους περισσότερους να χάνουν τη ζωή τους από κατάρρευση κτηρίων.

Παράλληλα, δήλωσε πως ελικόπτερα συνεχίζουν να πετούν από αέρος δέματα με προμήθειες σε απομονωμένες περιοχές και επισήμανε πως πολλές από αυτές έχουν έλλειψη σε φαγητό νερό και ιατρική περίθαλψη.

Η Ρόσμαρι Νορθ της ομάδας του Ερυθρού Σταυρού, τόνισε πως επείγει να ενταθούν οι προσπάθειες ανεύρεσης των αγνοούμενων. «Βρισκόμαστε σε επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης. Συνεχίζουν να ανακαλύπτουν ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να απεγκλωβιστούν από μόνοι τους. Πρέπει να εστιάσουμε στο πως θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη».

Το κόστος των υλικών ζημιών από τις σεισμικές δονήσεις εκτιμάται στα 342 εκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρει το Αljazeera, η Ινδονησία βρίσκεται στη ζώνη του «δαχτυλιδιού της φωτιάς», μια περιοχή με ισχυρή σεισμική δραστηριότητα.