Σε τουρκικό δικαστήριο προσέφυγε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, ζητώντας να αρθούν η κατ’ οίκον κράτηση και η ταξιδιωτική απαγόρευση που του έχουν επιβληθεί από τις αρχές της Τουρκίας, όπως αναφέρει ο δικηγόρος του στο Reuters.
 
Tο δικαστήριο πρέπει να σταματήσει οποιεσδήποτε μη νόμιμες πολιτικές παρεμβάσεις και να άρει τις προβλέψεις δικαστικού ελέγχου που έχουν επιβληθεί στον πάστορα, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο της προσφυγής του Μπράνσον.
 
Την 18η Ιουλίου, τουρκικό δικαστήριο διέταξε την παράταση της προφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται για «τρομοκρατία».
 
«Είναι η απόλυτη ντροπή που η Τουρκία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερο έναν αξιοσέβαστο Αμερικανό πάστορα» ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Στις 20 του ίδιου μήνα, η Ουάσινγκτον επαναλαμβάνει την άρνησή της να συνδέσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα με την έκδοση του Γκιουλέν, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο μια ανταλλαγή των δύο ανδρών.
 
Την 25η Ιουλίου, η Άγκυρα θέτει τον Άντριου Μπράνσον υπό κατ΄οίκον περιορισμό. «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση (…) όμως δεν επαρκεί» δηλώνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
 
Μία ημέρα μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε την επιβολή «σημαντικών κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερώσει «αμέσως» τον πάστορα. Ο Τούρκος ομόλογός του κατηγορεί την Ουάσινγκτον, λίγες ημέρες αργότερα, για «ευαγγελική και σιωνιστική νοοτροπία».
 
Την 10η Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν «είναι καλές αυτή τη στιγμή».
 

«Η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα»


Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν αυξήσει τους δασμούς σε βάρος της Άγκυρας σε μία διαμάχη για τον Μπράνσον που έχει τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές. «Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν με την Τουρκία να λαμβάνει έκτακτα οικονομικά μέτρα για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.