Σύμφωνα με το Reuters, στη Μεσόγειο χωρίς να βρίσκει λιμάνι παραμένει για τέταρτη μέρα το σωστικό πλοίο «Aquarius» καθώς η Ιταλία, η Μάλτα, η Γαλλία και η Ισπανία αρνήθηκαν να δεχθούν το πλοίο στα λιμάνια τους ενώ μόνο η Κορσική φαίνεται διατεθειμένη να υποδεχτεί τους διασωθέντες. Συγκεκριμένα η Μάλτα σχολίασε ότι δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να λάβει το πλοίο, ενώ η Ισπανία τόνισε ότι τα λιμάνια της δεν είναι και ο πιο ασφαλής προορισμός. Μετάθεση ευθυνών παρατηρείται ανάμεσα στην Ιταλία και τη Βρετανία όπου οι δύο χώρες πρότειναν να μεταφερθεί το πλοίο στην μία ή στην άλλη αντίστοιχα.

Το εν λόγω πλοίο μεταφέρει 141 μετανάστες και πρόσφυγες, μετά από επιχείρηση των ΜΚΟ Sos Mediterranee και των Γιατρών χωρίς Σύνορα,

 
Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 650.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από το 2014 με τη χώρα να αντιδρά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας ισόποση κατανομή του βάρους ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι «το πλοίο μπορεί να πάει όπου θέλει αλλά όχι στην Ιταλία», ενώ επιπλέον έκανε έκκληση να σταματήσει η κατάσταση με τους διακινητές. Πάντως, οι δήμαρχοι του Παλέρμο και της Νάπολης Λεολούκα Ορλάντο και Λουίτζι Ντε Ματζίστρις δήλωσαν πρόθυμοι να ανοίξουν τα λιμάνια τους.
 
Σύμφωνα με αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη παρακολουθεί το θέμα και προσπαθεί να λύσει την κατάσταση. Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι κανονικά το πλοίο θα έπρεπε να δεχθεί η Βρετανία καθώς πιάστηκε κοντά στο Γιβραλτάρ αλλά αυτό δεν γίνεται για πρακτικούς λόγους.
Το πλοίο Aquarius το οποίο έχει περισυλλέξει περίπου 3.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο, θα συνεχίσει την ανθρωπιστική του αποστολή χωρίς να λαμβάνει εντολές από τις λιμενικές αρχές χωρών, καθώς μέχρι οι αρχές να διευκρινίσουν κάποια στοιχεία από τη διάσωση, επιτείνεται ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη θάλασσα.

Στις 10 Ιουνίου το εν λόγω πλοίο έκανε πολλές χώρες να αποφύγουν τις ευθύνες τους με αποτέλεσμα να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Μεσόγειο. Τότε το πλοίο μετέφερε 629 πρόσφυγες, ενώ τελικά το πλοίο εισήλθε σε λιμάνι της Ισπανίας.