Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν τον Μάρτιο αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη, μετά από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου που έκρινε ότι δεν συντρέχουν πλεον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι . Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους και έτσι είναι σε θέση να γυρίσουν άμεσα πίσω στην Ελλάδα.

Είχαν συλληφθεί  με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή στον Έβρο και σύμφωνα με τους Τούρκους η θέση τους  επιβαρυνόταν από το γεγονός ότι είναι στρατιωτικοί και όφειλαν να έχουν την ελάχιστη γνώση προσανατολισμού. Την Τρίτη κατέθεσαν για έκτη φορά αίτημα απελευθέρωσης, με το δικαστήριο να απαντά θετικά. Αναμένεται να δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους στρατιωτικούς και τις  οικογένειες τους για το σθένος και την υπομονή που έδειξαν τους τελευταίους μήνες. «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας των δύο χωρών και στην σταθερότητα στην περιοχή.

«Χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απελευθέρωση των στρατιωτικών, κάνοντας λόγο για χαρμόσυνο νέο σε ένα ζοφερό καλοκαίρι. «Η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών μας είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό φετινό καλοκαίρι. Όλοι περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους. Θέλω να συγχαρώ τον Άγγελο, τον Δημήτρη και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση τους».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σχολίασε το γεγονός ανεβάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter εικόνα με την Παναγίας Ελευθερώτριας.