Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, ο Μ. Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της οδογέφυρας στη Γένοβα ανέρχεται στους 38,  ενώ υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι και περισσότεροι από δέκα άνθρωποι που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το υπουργείο πολιτικής προστασίας της Ιταλίας αναφέρει ότι περίπου 1.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και εθελοντές προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.

Οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατεδάφιση της γέφυρας και ανακοίνωσαν ότι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα βρεθούν και θα πληρώσουν. Παράλληλα, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση τετρακοσίων ανθρώπων από τα σπίτια τους, τα οποία βρίσκονται δίπλα και κάτω από την γέφυρα. Ο υφυπουργός Υποδομών, Εντουάρντο Ρίξι υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

Επισημαίνεται πως ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας, η οποία είχε χτιστεί το 1961. Το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί έργα ανακαίνισης. H γέφυρα διασχίζει αστική περιοχή, στην οποία υπάρχουν εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες και βιομηχανική περιοχή, έχει μήκος 1.182 μέτρα και προσχωρεί στον αυτοκινητόδρομο Α10, που συνδέει τη Γαλλία με την Ιταλία και τα τουριστικά θέρετρα. Συνδέει και την πόλη με το αεροδρόμιο.

Αρνείται τις ευθύνες της η εταιρία

Ο εισαγγελέας της Γένοβας Φραντσέσκο Κότσι, έκανε λόγο για «μια τεράστια και παράλογη τραγωδία», τονίζοντας ότι ξεκίνησε έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία και καταστροφή.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συντήρηση που έπρεπε να γίνει από την εταιρία αυτοκινητοδρόμων ήταν ελλιπής και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να παραιτηθούν. Υπογράμμισε ότι βάσει νόμου μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 150 εκατ. ευρώ.


Η εταιρεία αυτοκινητοδρόμων ASPI δεν παραδέχεται πως έχει ευθύνη για την κατάρρευση της γέφυρας, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη  έργα συντήρησης τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα για τον λόγο που η εταιρία άφησε ανοικτούς τους δρόμους, τη στιγμή που πραγματοποιούνταν έργα.