«Ο κληρικός Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στην Τουρκία και η δικαιοσύνη επιβάλλει να απελευθερωθεί. Καλά θα κάνει η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς που είναι άδικα φυλακισμένοι σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι στις ΗΠΑ» έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πενς.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε σημείο πρωτοφανούς κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό δικαστήριο την Τετάρτη απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του αμερικανού κληρικού, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα μαίνεται εμπορικός πόλεμος, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν αύξηση των δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και την Τουρκία να απαντάει με διπλασιασμό των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Τουρκία αύξησε δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%.

«Έτοιμη να συζητήσει η Τουρκία»

Η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ τους, εφόσον δεν υπάρχουν απειλές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας την Τετάρτη σε πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονται σε σταθερότερες βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμη φορά προς την εξομάλυνση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ακόμα ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ ομάδες εργασίας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα έχουν συνομιλίες τη επόμενη εβδομάδα με θέμα τα ταξίδια στη Ρωσία χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας