Σύμφωνα με το Al Jazeera, δικαστήριο στη Λιβύη καταδίκασε την Τετάρτη σε θάνατο 45 άτομα με την κατηγορία ότι σκότωσαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011 με πλήθος εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ενάντια στις κατά τόπους κυβερνήσεις. Ωστόσο, στην ανακοίνωση του υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας δεν αναφέρονται παραπάνω λεπτομέρειες.
 
Αξιωματούχος έδωσε την πληροφορία ότι οι καταδίκες σχετίζονται με δολοφονίες που διέπραξαν δυνάμεις του Καντάφι. Επιπλέον, 54 ακόμη άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 ετών, ενώ αθωώθηκαν 22. Τρεις φάκελοι έκλεισαν για αδιευκρίνιστους λόγους άλλοι τρεις διότι οι κατηγορούμενοι στο μεταξύ απεβίωσαν.
 
Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις αφορούν τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου και έπειτα, όπου ξεκίνησε η έναρξη της «απελευθέρωσης» της Τρίπολης από το καθεστώς του Καντάφι, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του. Παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στον Καντάφι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών κοντά στη συνοικία Αμπού Σλιμ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Al Jazeera.
 
Την απόφαση ανήγγειλε το κακουργιοδικείο της Τρίπολης παρόντων συνηγόρων υπεράσπισης και οικείων κατηγορουμένων για την υπόθεση που είναι γνωστή ως η «περιφέρεια του Αμπού Σλιμ» -η ονομασία παραπέμπει στη συνοικία της λιβυκής πρωτεύουσας όπου σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές- σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Αμνηστία σε πρόσφατη έρευνα τς χαρακτήρισε το δικαστικό σύστημα της Λιβύης «μη λειτουργικό», ενώ σχολίασε ότι πολλοί ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση για τα γεγονότα του 2011 χωρίς να έχουν λόγους να προσβάλουν τη νομιμότητα της κράτησης τους.