Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της απόφασης της Ουάσιγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, στο 20% και 50% αντίστοιχα.
 
«Η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε επιτροπή διαιτησίας στον ΠΟΕ. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση αυτή. Ως εκ τούτου, έχουμε ξεκινήσει μα διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Επιπλέον, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η ΕΕ έχουν επιλέξει το δρόμο του διεθνούς οργανισμού, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι με την μονομερή επιβολή δασμών παραβαίνει τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και αμφισβητεί το πολυμερές σύστημα διαπραγματεύσεων.
 
Νωρίτερα, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, σχολιάζοντας την απόφαση τούρκικου δικαστηρίου να μην αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.
 
«Με την οξύνοια του έθνους μας και την καθοδήγηση του προέδρου μας, μπορούμε να αποκρούσουμε την προσπάθεια οικονομικού πραξικοπήματος» έγραψε σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
 

Συμμάχους ψάχνει ο Ερντογάν

 
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έλαβε δεσμεύσεις από το Κατάρ για επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων, την ώρα που το νόμισμα της φαίνεται να ανακάμπτει. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπου συμφώνησαν να κανονίσουν συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τους. «Η Γερμανία θέλει να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας, δεν μπορεί να επιτρέψει τη βύθιση της χώρας στο χάος» σχολίασε γερμανική πηγή στο Bloomberg.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ερντογάν και με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και οι αμοιβαίες επενδύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία», δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα και ο Μακρόν επεσήμανε στον Ερντογάν πως η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γαλλία, τονίζει η ίδια πηγή.
 
Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι όχι μόνο θα παραμείνουν εν ισχύ δασμοί και κυρώσεις, αλλά η οικονομική πίεση ενδεχομένως να ενταθεί, εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση. Η Άγκυρα απάντησε με δασμούς σε αμερικάνικα προϊόντα που εισάγονται στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%.