Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται πληροφορίες της αυστριακής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Falter», 18χρονος Αφγανός, που βρίσκεται από μικρή ηλικία στην Αυστρία αιτήθηκε άσυλο, φοβούμενος να γυρίσει στην πατρίδα του, όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά και δεν είναι ανεκτή από το Ισλάμ.

Οι Αρχές απέρριψαν το αίτημα του, ισχυριζόμενες ότι «ο τρόπος που βαδίζεις, ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι και ντύνεσαι δεν υποδηλώνουν ούτε στο ελάχιστο πως είσαι ομοφυλόφιλος». Στο αιτιολογικό σημείωμα απόρριψης αναφερόταν επίσης ότι διέκριναν «μία πιθανή επιθετικότητα», η οποία «δεν είναι αναμενόμενη από ομοφυλόφιλο». Η «διάγνωση» αυτή προέκυψε από καυγάδες που είχε ο 18χρονος στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούνταν.

Στο αιτιολογικό σημείωμα απόρριψης αναφέρεται πως είχε επιλέξει να περνά χρόνο μόνος του ή να βρίσκεται σε παρέες λίγων ατόμων, ενώ οι ομοφυλόφιλοι είναι κοινωνικοί άνθρωποι. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως δεν θα μπορούσε να είχε φιλήσει ετερόφυλο άνδρα γιατί αν το επιχειρούσε θα τον είχαν δαγκώσει. Ο 18χρονος είχε αναφέρει πως ανακάλυψε τη σεξουαλική του προτίμηση στα 12, αλλά σύμφωνα με το σκεπτικό των αυστριακών Αρχών, αυτό δεν μπορεί να ισχύει γιατί στο Αφγανιστάν «δεν δίνεται δημόσιο σεξουαλικό κίνητρο μέσω της μόδας ή της διαφήμισης». Ο 18χρονος πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το συγκεκριμένο γεγονός, ισχυριζόμενος ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Υποστήριξε πως δεν υπάρχουν αδιάψευστα κριτήρια αλλά οι Αρχές πρέπει να είναι βέβαιες πως οι λόγοι του αιτήματος ισχύουν, προκειμένου να το εγκρίνουν.