«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία» (we are cutting back on Turkey), έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε με τον όρο «περικοπές».

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Μπράνσον τέθηκε στα τέλη Ιουλίου σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού προηγουμένως έμεινε στη φυλακή για 21 μήνες, με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και συμμετοχής στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Παράλληλα, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από την Τουρκία, ενώ την Τετάρτη δικαστήριο αποφάσισε τη μη άρση του περιορισμού του.

Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, με την Ουάσιγκτον να επιζητεί την απόσυρση των κατηγοριών και την επιστροφή του πάστορα στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν καθημερινά την πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον, προειδοποιώντας για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. «Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Σχεδιάζουμε να κάνουμε περισσότερα, αν δεν απελευθερώσουν άμεσα τον πάστορα», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, στη διάρκεια συνεδρίασης κυβερνητικών στελεχών στον Λευκό Οίκο.