Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή. Ο Καρίμ Άμπου Φατάγιερ, 30 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ Μπουρέιτζ και ο 26χρονος Σάντι Μουάμαρ, δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και σκοτώθηκε στα ανατολικά της Ράφα.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 20.000 άνθρωποι. Από αυτούς έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 270, ανάμεσα τους 50 που δέχθηκαν αληθινά πυρά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι στρατιώτες αμύνθηκαν προσπαθώντας να προστατέψουν τον φράχτη.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το Ισραήλ συμφώνησε με την παλαιστινιακή πλευρά να προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, ώστε να μπορεί η Γάζα να εφοδιαστεί με τρόφιμα και καύσιμα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει επιδιόρθωση στις κατεστραμμένες υποδομές της περιοχής από το Ισραήλ και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι από την Παρασκευή 30 Μαρτίου, όταν οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν να διαδηλώνουν με μαζικό τρόπο κάθε Παρασκευή καταγγέλλοντας τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και ζητώντας την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους το 1948, ο αριθμός των νεκρών τους ανέρχεται στους 170. Υπάρχουν περισσότεροι από 17.000 τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.