Την Παρασκευή κλείδωσε η συμφωνία ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που θα εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας και έχουν υποβάλει αίτηση στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017.

Όπως υποστήριξε μετά τη συμφωνία ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, Βερολίνο και Αθήνα προσβλέπουν σε εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, θέλοντας να αποφύγουν μονομερή μέτρα σχετικά με το άσυλο.

Σύμφωνα με τον Δ. Βίτσα, η Γερμανία θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει στην Ελλάδα κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017. Η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να μην δεχθεί την επαναπροώθηση, αν δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις της συμφωνίας. Παράλληλα, η συμφωνία αναφέρει πως σε περίπτωση κρίσης να στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και να στηρίξει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Α. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίηση της το βράδυ της Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία πατάει πάνω στα όσα είχε συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. «Χαίρομαι που οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες παρακολουθήσαμε πολύ στενά, τώρα έχουν ουσιαστικά τελειώσει και για το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τη δράση σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα το οποίο είχαμε προβλέψει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι καλό ότι καταλήξαμε σ' αυτό το θέμα σε ένα αποτέλεσμα».