Σε ηλικία 80 ετών πέθανε ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Κόφι Ανάν. Πρόκειται για τον πρώτο Αφροαμερικανό που ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα υπηρετώντας δύο θητείες από το 1997 έως το 2006.
 
Επιπλέον, ο Ανάν ανέλαβε και χρέη ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, σε μια προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.
 
Είχε γεννηθεί στο Κουμάσι της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον ΟΗΕ ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη.

Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ως ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ανάν είχε αναλάβει τη διευθέτηση της παράνομης κατοχής σε Παλαιστίνη και Κύπρο, χωρίς να καταφέρει να βρει λύση. Παράλληλα, του «πιστώνεται» το ότι ΗΠΑ και Βρετανία επιτέθηκαν στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟHE

Με ανάρτησή της στο Τwitter, η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ αναφέρει: «Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός σπουδαίου άνδρα, ενός ηγέτη, ενός οραματιστή».

«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.