«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Reuters..
 
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι Moody's και S&P ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά.
 
Λίγο νωρίτερα η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου, έπειτα από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία και κατασκοπεία.
 
«Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο», κατέληξε ο Ερντογάν, την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας παραμένει σε τεταμένο επίπεδο.