Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι «είναι μία σημαντική διπλωματική επιτυχία, καρπός συστηματικής προσπάθειας μηνών».
 
Η διπλωματία αρχών που ακολούθησε η Ελλάδα «έδειξε στην Τουρκία ότι η εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Δύση, ιδίως με την Ευρώπη, περνά από την Ελλάδα και την απελευθέρωση των δύο» πρόσθεσε.
 
«Φαίνεται μέχρι στιγμής το αντίθετο», σχολίασε σχετικά με το ενδεχόμενο να σκληρύνει τη στάση της η Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η απελευθέρωση των στρατιωτικών δημιουργεί προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, εφόσον συνδυαστεί με άλλες ανάλογες έμπρακτες ενέργειες, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
 
Αναφορικά με το εσωτερικό της χώρας εν όψει τη λήξης του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου είπε πως «κάθε κυβέρνηση κρίνεται από την απόδοσή της» και παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι τις εκλογές, θα έχει φανεί η διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι «θα έχουν να συγκρίνουν και να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση της ανοδικής πορείας και στην επιστροφή στα πρόσωπα και στις πολιτικές που έφεραν την κρίση».