Ακυρώθηκε διαδήλωση νεοναζιστών στο Σπαντάου του Βερολίνου που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 18 Αυγούστου καθώς είχε χαμηλή συμμετοχή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.
 
Συνολικά 500 άνθρωποι είχαν επιβεβαιώσει ότι θα συμμετείχαν στην πρώτη πορεία, όμως μόλις 50 έκαναν τελικά την εμφάνισή τους στο Σπαντάου.
 
Οι διοργανωτές της πορείας ανακοίνωσαν ότι θα κατευθυνθούν προς τη συνοικία Φρίντριχσαϊν, μια περιοχή γνωστή για τη νυχτερινή ζωή της και την εναλλακτική σκηνή της, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί μια δεύτερη συγκέντρωση.
 
Ωστόσο, και στις δύο περιοχές οι νεοναζί βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντι-διαδηλωτές οι οποίοι αποτέλεσαν έναν επιπλέον λόγω για να ματαιωθούν οι διαδηλώσεις των ναζιστών, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
 
Αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η 31η επέτειος από την αυτοκτονία του υπαρχηγού του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες. Επιπλέον, ο Ες εκτελούσε χρέη και διοικητή του Άουσβιτς, ενώ κατά την κατάθεση του στο δικαστήριο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανέφερε ότι εκτελούσε μεθοδικά διαταγές και «η τελική λύση σήμαινε την εξόντωση όλων των Εβραίων στην Ευρώπη».
 
Σχετικά με τους θαλάμους αερίων είχε δηλώσει τότε ότι: «Αυτοί που ήταν στον θάλαμο θανάτωσης χρειάζονταν από τρία έως δεκαπέντε λεπτά για να πεθάνουν, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Καταλαβαίναμε ότι είχαν πεθάνει όταν σταματούσαν τα ουρλιαχτά τους».
 
Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν αναπτυχθεί στην πόλη περίπου 2.300 αστυνομικοί. «Υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς καθώς διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των ακροδεξιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας του Βερολίνου.