Με την αυριανή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι έχουμε «πολύ δρόμο ακόμη» επισημαίνοντας, ότι παραμένουν ακόμη άλυτα προβλήματα: από το υψηλό δημόσιο χρέος, μέχρι την ανεργία, την παιδεία, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
 
Ωστόσο, εξήγησε ότι τα χρόνια των μνημονίων διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες και ότι η κρίση ήταν αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι για τα μνημόνια σχολίασε ότι αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
 
«Οι διαφορές που χώριζαν τις δύο πλευρές το φθινόπωρο του 2014, ήταν πολύ μικρότερες από τα μέτρα που θεσπίστηκαν αργότερα με το τρίτο μνημόνιο» πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το τρίτο μνημόνιο.
 
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν θα διολισθήσουμε στα λάθη οικονομικής πολιτικής του παρελθόντος και δεν θα ανατρέψουμε πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η προώθηση της αριστείας και της αξιολόγησης σε όλες τις πτυχές της δημόσιας δραστηριότητας», σημείωσε.
 
Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις αλλά και να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί «ολικής» παραγωγικότητας.