Με άρθρο του στην «Καθημερινή», ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι εμπιστεύεται τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα να αποκτήσει «μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία», την οποία θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει.

«Καθώς η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, είμαι σίγουρος για το μέλλον της. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, εφόσον συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και να ανοίγει την οικονομία της. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι μεταρρυθμιστές και με διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος ΕΜΣ».

Χαρακτήρισε μονόδρομο τις πολιτικές λιτότητας

Σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, τα μνημονιακά μέτρα που σάρωσαν την ελληνική κοινωνία, όπως η μείωση μισθών και συντάξεων καιν οι απολύσεις, αποτελούσαν μονόδρομο, προκειμένου να γίνει η ελληνική οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική.

«Το υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και οι λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν εδώ και χρόνια, θα μπορούσαν να διορθωθούν μόνο μέσω οδυνηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση των μισθών, των συντάξεων και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αυτό ήταν απαραίτητο για να γίνει η Ελλάδα μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία ξανά. Λυπάμαι βαθύτατα που αυτές οι τεράστιες προσπάθειες από μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού –συχνά από τους πιο ευάλωτους– δεν αναγνωρίζονταν πάντοτε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες».

«Η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος»

Υποστήριξε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας από τους δανειστές και συγκεκριμένα την Ευρώπη, του επιτρέπει να πει πως «η Ευρώπη συμμετείχε στη μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος». Άφησε ανοικτό το παράθυρο για νέα «στήριξη», σε περίπτωση «που απροσδόκητα δυσμενείς εξελίξεις» απειλήσουν το μέλλον της Ελλάδας.

«Ο ΕΜΣ θα είναι ο μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται. Επιθυμούμε η χώρα να είναι επιτυχημένη, όχι μόνο επειδή θέλουμε έναν ισχυρό εταίρο, αλλά και γιατί ευελπιστούμε να αποπληρωθούν τα δάνειά μας. Ο ΕΜΣ θα συνεργαστεί με την Ελλάδα μέχρι την πλήρη αποπληρωμή και του τελευταίου δανείου. Όλοι οι εταίροι της Ευρωζώνης στέκονται δίπλα στους Έλληνες.

Στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη χώρα περαιτέρω σε περίπτωση που απροσδόκητα δυσμενείς εξελίξεις απειλούν το μέλλον της. Αυτή η μακροπρόθεσμη δέσμευση για την Ελλάδα, μαζί με όλα τα μέτρα υποστήριξης και ανακούφισης των τελευταίων οκτώ ετών, είναι ο λόγος που νομίζω ότι είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στη μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος»