Απειλές κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αναφορικά με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής το οποίο παραμένει από την Πέμπτη στην θαλάσσια περιοχή της νήσου Λαμπεντούζα, καθώς δεν του έχει δοθεί άδεια ελλιμενισμού. Το πλοίο αυτό μεταφέρει 177 πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Συγκεκριμένα, ο Μ. Σαλβίνι δήλωσε ότι «είτε η Ευρώπη θα αποφασίσει με σοβαρότητα να προσφέρει στην Ιταλία χειροπιαστή βοήθεια, αρχής γενομένης από τους 180 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti είτε θα αναγκαστούμε να συνοδεύσουμε σε ένα λιμάνι της Λιβύης τους ανθρώπους που σώθηκαν στη θάλασσα».
 
Η ιταλική κυβέρνηση αξιώνει από τη Μάλτα να αναλάβει τους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό. Σύμφωνα με το Sputnik, οι αρχές της Μάλτας αρνήθηκαν να δεχθούν τους επιβαίνοντες καθώς δεν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, ενώ από τη μεριά τους οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν τη βοήθεια ενός μαλτέζικου πλοίου, διότι ήθελαν να μεταβούν στη Λαμπεντούζα.
 
Σημειώνεται ότι στις 10 Ιουνίου η Ιταλία δεν δέχτηκε το σωστικό πλοίο «Aquarius» στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η στάση της Ιταλίας επαναλήφθηκε και λίγες εβδομάδες μετά με το σωστικό πλοίο «Lifeline» που μετέφερε περισσοτέρους από 234 μετανάστες και πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 650.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από το 2014 με τη χώρα να αντιδρά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας ισόποση κατανομή του βάρους ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.