Δημοσίευμα του «The Wall Street Journal», αναφέρει ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, προκειμένου να πείσει την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην διαγραφή προστίμων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επιβληθεί στις τουρκικές τράπεζες και έχουν στριμώξει ακόμα περισσότερο την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο twitter ότι  οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτα στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα και θα προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.


Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το Hellas Journal, η αμερικανική κυβέρνηση με τις νέα κυρώσεις, θα επιλέξει να χτυπήσει την τουρκική οικονομία με τέτοιο τρόπο που θα την οδηγήσει στο ΔΝΤ και θα δέσει τα χέρια του Ερντογάν, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να παίρνει την έγκριση των δανειστών πριν βάλει το χέρι στα κρατικά ταμεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας ακόμα στόχος των ΗΠΑ είναι να αποτρέψουν τον εξοπλισμό της Τουρκίας από μη δυτικές χώρες. Σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα μπορεί να κάνει αγορές όπως το αντιπυραυλικό σύστημα S- 400. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ταπεινώσουν τον Ερντογάν και να τον κάνουν να διαλύσει τις συμμαχίες με Ιράν και Ρωσία, πριν άρουν τις οικονομικές κυρώσεις.

Οικονομική ανάσα από το Κατάρ

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Τουρκίας και του Κατάρ υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Κατάρ στην Τουρκία, προκειμένου να στηρίξει την τουρκική οικονομία.  Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες. Σύμφωνα με το Αljazeera, η πρώτη φάση της επένδυσης θα είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής οι οίκοι οικονομικής αξιολόγησης και πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και S&P ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά. Εντός του 2018 η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

«Πόλεμος στη σημαία μας»

Τη Δευτέρα ο Ερντογάν δήλωσε πως η επίθεση στην τουρκική οικονομία αποτελεί επίθεση στη σημαία της χώρας και έχει ως σκοπό να γονατίσουν τον λαό της. Υπογράμμισε πως κάνουν λάθος όσοι εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να τους λυγίσουν με αυτό τον τρόπο.

«Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην έκκλησή μας για προσευχή και στη σημαία μας. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Ο σκοπός είναι να κάνουν την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν, να την αιχμαλωτίσουν. Εκείνοι που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν την Τουρκία να ενδώσει με τη συναλλαγματική ισοτιμία θα δουν σύντομα ότι κάνουν λάθος».

Επίθεση στην αμερικανή πρεσβεία

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πληροφορίες του CNN Turk, τα ξημερώματα της Δευτέρας η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δέχθηκε σφαίρες από άσπρο αυτοκίνητο που βρισκόταν εν κινήσει. Σημειώθηκαν υλικές ζημιές, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, καθώς η πρεσβεία είναι κλειστή αυτή την εβδομάδα. Οι αστυνομικοί αναζητούν τους δράστες.