Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Documentο, ο Α. Μπαλωμενάκης δήλωσε ότι κατά το παρελθόν το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε το «μακρύ χέρι» του εκάστοτε υπουργού Υγείας, την «offshore του υπουργείου» και «ιδανικό τοπίο για ν’ ανθίσει η παρανομία». Αναφερόμενος στην τρύπα 90 εκατομμυρίων στα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2010 – 2014, ξεκαθάρισε πως δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού Υγείας,  Άδωνι Γεωργιάδη, για λογιστική διαφορά.

«Η διατύπωση “λογιστική διαφορά” που χρησιμοποίησε ο κ. Γεωργιάδης δεν υπάρχει πουθενά ούτε υπονοείται καν στην έκθεση των ορκωτών. Είναι δικό του εφεύρημα. Αντίθετα, στο πόρισμα αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «[…] προκύπτουν διαφορές μεταξύ των ταμειακών διαθεσίμων τέλους έτους και των χρηματικών διαθεσίμων, όπως αυτά προκύπτουν από τις τραπεζικές καταθέσεις στο τέλος κάθε έτους» (σελ.14). Το συνολικό ύψος των διαφορών για τα έτη 2010-14 ανέρχεται στα 89,2 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι οι ορκωτοί δεν εντόπισαν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος. Συνεπώς η κοινή λογική παραπέμπει σε οικονομική ανωμαλία, εφόσον το έλλειμμα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Εάν το όλο θέμα ήταν απλώς λογιστικής φύσεως θα είχε αναφερθεί ως τέτοιο στην έκθεση. Πρόκειται σαφέστατα για αποκλίσεις –προς τα κάτω εννοείται– των εγγραφών σε σχέση με τα ποσά που υπήρχαν στο τέλος κάθε χρονιάς στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ή, με άλλη διατύπωση, στους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονταν κάθε τέλος χρονιάς λιγότερα χρήματα από εκείνα που αναγράφονταν στους απολογισμούς χωρίς να γίνεται λόγος για χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος».

«Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει ο Γεωργιάδης»

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Α. Γεωργίαδη, που υποστήριξε ότι έγινε προσπάθεια παραπλάνησης, ο Α. Μπαλωμενάκης έκανε λόγο για αποπροσανατολισμό από την ουσία. «Ο κ. Γεωργιάδης με προκάλεσε δημόσια λέγοντας ότι προσπαθώ να παραπλανήσω. Η γνωστοποίησή μου όμως υπήρξε απολύτως ακριβής. Χρησιμοποίησα επί λέξει τις διατυπώσεις των ορκωτών και τα συμπεράσματά τους μέσα σε εισαγωγικά. Είναι γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ συχνά υιοθετεί άκρως επιθετικό λόγο που περιλαμβάνει αδιακρίτως κατηγορίες εναντίον προσώπων. Αυτό είναι όντως εκνευριστικό και οδηγεί σε αποπροσανατολισμό από την ουσία.

Από όλους τους υπουργούς Υγείας τη θητεία των οποίων καταλαμβάνει η έκθεση των ορκωτών, ο μόνος που ξιφούλκησε ήταν ο κ. Γεωργιάδης. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει τον ρόλο υπερασπιστή της ομάδας προσώπων που διοίκησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, για ορισμένους από τους οποίους είτε διεξάγεται έρευνα σε βάρος τους, όπως οι ίδιοι ενημέρωσαν την εξεταστική επιτροπή, είτε έχουν ήδη κατηγορηθεί για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τα ιδιαίτερα κίνητρα του κ. Γεωργιάδη, είναι όμως απογοητευτικό ένα επιφανές στέλεχος μεγάλης παράταξης να υπερασπίζεται με σθένος μια κατάσταση πραγμάτων που έχει αποκαλυφθεί ότι υπήρξε απολύτως αδιαφανής, πολλαπλώς επιζήμια για τη δημόσια περιουσία, πηγή πολλών και διαχρονικά εκτεταμένων ατασθαλιών» .

«Κατασπατάληση που κόβει την ανάσα»

Ερωτηθείς για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έκανε λόγο για ιδανικό τοπίο για να ανθίσει η παρανομία, καθώς δίνονταν πολύ μεγάλα ποσά και οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς ή και ανύπαρκτοι. Δήλωσε πως έχει σχηματιστεί δικογραφία για πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους πάνω από 1,5 εκατομμυρίων και έχουν εντοπιστεί εντυπωσιακές ροές χρημάτων προς ΜΜΕ, με μόνο κριτήριο την κομματική συγγένεια και την ανταποδοτικότητα.

«Κατά το εξεταζόμενο διάστημα το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτήθηκε με πάνω από μισό δισ. ευρώ δημόσιο χρήμα αν συνυπολογιστούν τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, μέγιστο μέρος των οποίων αποπλήρωσε το κράτος. Γιγαντιαία ποσά και ανύπαρκτοι ή ελλιπείς έλεγχοι. Ιδανικό τοπίο για ν’ ανθίσει η παρανομία. Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τον τρόπο σχηματισμού των διαφορών που επισήμαναν, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν πλήρη παραστατικά είσπραξης και πληρωμών. Η εξαφάνιση των παραστατικών κάθε άλλο παρά αθώα ή τυχαία είναι. Αποσκοπούσε στη συσκότιση. Στην εξεταστική έχει αποδειχθεί ότι διακινήθηκαν μεγάλα ποσά χωρίς νόμιμη ή εμφανή αιτία. Έχει σχηματιστεί δικογραφία για πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους πάνω από 1,5 εκατ. Έχουν εντοπιστεί εντυπωσιακές ροές χρημάτων προς φίλια Μέσα, ιδίως παραμονές εκλογών. Κριτήρια; Ένα και μόνο, η κομματική συγγένεια και η ανταποδοτικότητα, η περισσή δηλαδή προβολή των… “χουβαρντάδων” πολιτικών. Φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, που θα διερευνήσει περαιτέρω η Δικαιοσύνη, για διαπλοκή ακόμη και με τη Novartis, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να λειτουργεί ως όχημα ξεπλύματος μέσω εκδηλώσεων, χορηγιών κ.λπ.

Αυτά και άλλα πολλά δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του ως «μακρύ χέρι» του εκάστοτε υπουργού ή ακόμη καλύτερα “offshore του υπουργείου” μέσα από την οποία διεκπεραιώνονταν πολλές μυστήριες υποθέσεις: από παράνομες προσλήψεις και μεταπηδήσεις σε πολιτικό γραφείο υπουργού μέχρι διακανονισμοί αγορών υλικών, εφοδίων και άλλων χρειωδών (λ.χ. θερμικές κάμερες) με σταθερά αμφιλεγόμενες διαδικασίες. Τώρα που άρχισε να ξηλώνεται ο μίτος της διαπλοκής στην υγεία αποκαλύπτεται πόσο εκτεταμένη και με βαθιές ρίζες υπήρξε η διαφθορά. Η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος κόβει την ανάσα, ιδίως εάν συγκριθεί με το ύψος του δημόσιου χρέους. Ποιοι επωφελήθηκαν;

Ασφαλώς οι “παροικούντες” τα μεγάλα μπλοκ, οι εταιρείες, γενικότερα μερίδα του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Οριακά και πολλοί ιδιώτες με διάφορους τρόπους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι περίφημες αρθροσκοπήσεις, για τις οποίες είχε στηθεί ολόκληρος μηχανισμός υπερτιμολόγησης με συμμέτοχους και ωφελούμενους (σύμπτωση;) μεγαλοστελέχη της τότε κυβέρνησης και του κόμματος που κυβερνούσε. Είχαν φτάσει στο σημείο να χρεώνουν δεκαπλάσια τιμή αναγορεύοντας μια απλή, όπως αποδείχθηκε, διαγνωστική διαδικασία σε νοσηλεία, προκειμένου να επιτύχουν τιμή ίση με την επεμβατική μέθοδο.

Κοιτάξτε όμως: ακούγεται απλό αλλά απαιτήθηκαν μεθοδεύσεις σε πολλά επίπεδα προκειμένου να φανεί νόμιμη η εξίσωση της τιμής. Στην αλυσίδα δεν μπορούσε να λείπει και υπουργός, που εξέδωσε τη σχετική απόφαση, εναντίον μάλιστα των εισηγήσεων των επικεφαλής υπηρεσιών του υπουργείου του. Έτσι λειτουργούσε ένας ολόκληρος μηχανισμός με ιεραρχική οπωσδήποτε δομή και αποκλειστικό σκοπό το κέρδος μιας κατηγορίας πολιτών που, με τη σειρά της, ανταπέδιδε σε πολιτική στήριξη, σε υπερβάλλουσα προβολή από τα Μέσα και γενικότερα στην εδραίωση αυτού του φαύλου συστήματος».

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το Πόρισμα για ΚΕΕΛΠΝΟ

Αναφερόμενος στο αν θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι για τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, εκτίμησε ότι το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και θα κατανέμει ευθύνες, ενώ για τη Novartis δήλωσε ότι αποτελεί στοίχημα για την Δικαιοσύνη.

«Για την υπόθεση Novartis, ως γνωστόν, την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει πλέον η Δικαιοσύνη. Ευελπιστώ στην όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωσή της. Από την ταχεία ολοκλήρωση των φακέλων εξαρτάται το να υπάρξει στον πολίτη αίσθηση απόδοσης δικαιοσύνης. Πρόκειται για μεγάλο στοίχημα. Είμαι σίγουρος ότι οι επιφορτισμένοι δικαστές έχουν και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να φέρουν σε πέρας το μεγάλο καθήκον τους μέσα σε εύλογα σύντομο χρόνο.

Όσον αφορά το δικό μας πόρισμα, πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου. Θα καταγράφει τα πάντα και θα κατανέμει ευθύνες. Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει σταθμό στην προσπάθεια εξυγίανσης του πολύπαθου χώρου της υγείας που διεξάγεται από την κυβέρνηση».