Ανακοίνωση για το περιστατικό του δημοσιογράφου του ΑΠΕ – ΜΠΕ Στρατή Μπαλάσκα εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης (COE), με ανάρτηση του στην πλατφόρμα που προωθεί την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Στρατής Μπαλάσκας έχει υποστεί διαδικτυακές και λεκτικές επιθέσεις» και ότι «οι απειλές κατά ζωής, η παρενόχληση και η υποκίνηση σε “τιμωρία που του αξίζει” απευθύνθηκαν στον δημοσιογράφο μέσω του Facebook».
 
Όπως αναφέρει η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, «οι διαδικτυακές απειλές ήταν μέρος μιας σειράς απειλών κατά του Στρατή Μπαλάσκα λόγω του δημοσιογραφικού του έργου. Είχε δεχθεί προφορική επίθεση από τρεις άνδρες, τους οποίους χαρακτήρισε ως ακραία στοιχεία, στο δρόμο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στη Λέσβο, στις 12 Αυγούστου. Μετά από αυτό, ο Μπαλάσκας δέχθηκε προφορική επίθεση από έναν άλλο άνθρωπο όταν κάλυπτε μια πυρκαγιά στο πάρκο «Τσαμάκια»».
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως κατατέθηκε «καταγγελία, σχετικά με τις επιθέσεις, στις τοπικές αστυνομικές αρχές». Ενώ και τρεις αστυνομικοί καθώς και ένας στρατιωτικός «συνελήφθησαν για σχέση με αυτές τις συντονισμένες επιθέσεις ενώ συνολικά περίπου 15 άτομα κατηγορούνται γι’ αυτές».
 
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων υποστηρίζει τους Έλληνες δημοσιογράφους, «καταδικάζοντας τους συντονισμένους εκφοβισμούς και τις απειλές που δέχονται στη Λέσβο και ζητούν από τις τοπικές αρχές να διεξάγουν ταχεία έρευνα και να εξασφαλίσουν το ασφαλές περιβάλλον για να συνεχίσουν το έργο τους οι δημοσιογράφοι» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε έπειτα από έκκληση για παρέμβαση του Συμβουλίου από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ενώ γίνεται αναφορά και σε επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και δημόσιων ακτιβιστών από τη «Χρυσή Αυγή».
 
Ο Σ. Μπαλάσκας δέχθηκε τις τελευταίες μέρες διαδικτυακή επίθεση με αφορμή χρονογράφημα που αναφερόταν σε ένα μικρό υπόγειο παρεκκλήσι της Παναγιάς που βρισκόταν ανάμεσα στους οίκους ανοχής της Μυτιλήνης του μεσοπολέμου και το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες οι γυναίκες, Μικρασιάτισες πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, που δεν τους επιτρέπονταν να πάνε στις άλλες «εκτός των τειχών» και «καθώς πρέπει» εκκλησίες.
 
Ακολούθησε συντονισμένη δράση με τη οποία άρχισε να διαδίδεται διαδικτυακά ο τίτλος του άρθρου και μόνο αυτός συνοδευόμενος από σχόλια που προσέβαλαν επαγγελματικά, συκοφαντούσαν και εξύβριζαν. Καλούσαν μάλιστα και στην ηθική και φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου. Προσέβαλαν ακόμα και τη μνήμη της νεκρής μητέρας του δημοσιογράφου.
 
Τρεις Αστυνομικοί εκ των οποίων οι δυο συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου και ένας στρατιωτικός συγκαταλέγονται στην ομάδα που τις τελευταίες μέρες εξαπέλυσε διαδικτυακή επίθεση κατά του δημοσιογράφου.
 
Των παραπάνω είχαν προηγηθεί και άλλα επεισόδια. Το απόγευμα της Κυριακής 12 Αυγούστου στην προκυμαία της Μυτιλήνης ενώ περπατούσε δέχθηκε επίθεση με ύβρεις και απειλές από τρεις αγνώστους που συμμετείχαν στην υποστολή της σημαίας στο λιμάνι της. Το γεγονός το κατήγγειλε μάλιστα στην τοπική ηγεσία της αστυνομίας. Ανήμερα της 15ης Αυγούστου καλύπτοντας δημοσιογραφικά την πυρκαγιά στο άλσος Τσαμάκια της πόλης δέχθηκε φραστική επίθεση από έτερο άτομο το οποίο την επομένη μέσω της προσωπικής σελίδας του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του επιτέθηκε ξανά λεκτικά.

Υπενθυμίζεται ότι σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν την Τετάρτη τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λέσβου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ύβρεις, τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι άνθρωποι του Τύπου της Λέσβου το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία.