Πληθαίνουν οι αισιόδοξες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών για τη μη περικοπή συντάξεων από την 1η Ιανουάριου του 2019, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στην ΕΡΤ πως το μέτρο των συντάξεων δεν είναι αντικειμενικά αναγκαίο για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% του πλεονάσματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία γίνεται κατά κύριο λόγο από την Κομισιόν και από το σύστημα Σόιμπλε και περιλαμβάνει συστάσεις και αξιολόγηση της κυβέρνησης. Τόνισε ότι δεν συντρέχουν διαρθρωτικοί και δημοσιονομικοί λόγοι, αλλά ούτε και θέμα προϋπολογισμού για να κοπούν οι συντάξεις.

«Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι ότι η Επιτροπή δίνει κυρίως τον τόνο και όχι το σύστημα Σόιμπλε το οποίο είχε επικρατήσει στα μη θεσμικά όργανα της ΕΕ. Είναι σημαντικό πράγμα ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία αντίθετα με τον μεταμνημονιακό έλεγχο που πραγματικά υπομόνευε την δημοκρατική μας κυριαρχία, περιλαμβάνει συστάσεις και αξιολόγηση των ενεργειών μας. Δεν υπάρχει διαρθρωτικός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού για έναν απλό λόγο. Ο ασφαλιστικός νόμος περιελάμβανε σαφέστατα τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς έως ότου οι συντάξεις φτάσουν στο ύψος των παλαιών. Υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες που είχαν γίνει δεκτές και από τους Ευρωπαίους και από το ΔΝΤ που αποδείκνυαν ότι το 2060 θα είχαμε πιάσει τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

Ένα χρόνο μετά το ΔΝΤ έρχεται και κάνει τον εξής εκβιασμό. Δηλαδή “εάν δεν κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019 εμείς θα αποσυρθούμε”. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν χώρες όπως η Γερμανία που υποστήριζαν πάση θυσία την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ είχε δύο ισχυρισμούς. Ο ΕΦΚΑ θα έχει ταμειακό έλλειμμα και θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό και έτσι ο προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει γιατί οι αριθμοί έχουν μιλήσει από τώρα. Προφανώς εάν δεν γίνει η περικοπή δεν θα γίνουν τα αντίμετρα. Τα αντίμετρα ήταν αντίδοτο στη μείωση. Άρα αυτό που θα κάναμε πάση θυσία ήταν η προστασία των συντάξεων. Διαρθρωτικός λόγος δεν υπάρχει γιατί έχει αποδειχθεί από τις αναλογιστικές μελέτες που είχαν κατατεθεί το 2016. Δημοσιονομικός λόγος δεν υπάρχει γιατί έχουμε υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς μας στόχους και δεν υπάρχει θέμα προϋπολογισμού. Υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος επιπλέον 750 εκατ. ευρώ αυτών που κουβεντιάζουμε» .

Την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, εξέφρασε με τη σειρά της αισιοδοξία για μη περικοπή των συντάξεων, δηλώνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος εφαρμογής του μέτρου καθώς έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες επιβαρύνσεις των συνταξιούχων.

«Το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο, ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά. Το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι πολύ ισχυρό και δεν υπάρχει πρόβλημα δημοσιονομικής ισορροπίας ούτε πρόβλημα βιωσιμότητάς του στο μέλλον. Η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων».