Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος καταθέσεων για τις πυρκαγιές που έπληξαν την ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου και στοίχισαν τη ζωή σε 96 ανθρώπους. Ενώπιων των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου και της Βαρβάρας Γνεσούλη κατέθεσαν στελέχη της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των δήμων Μαραθώνα – Ραφήνας, της Περιφέρειας Αττικής, της Πολιτικής Προστασίας και συγγενείς των θυμάτων. Αναμένεται το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τον Σεπτέμβριο η έρευνα αναμένεται να στραφεί στις κλητεύσεις υπόπτων για εξηγήσεις. Κομβικής σημασίας θεωρούνται το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει οι δύο εισαγγελείς. Η πυροσβεστική έχει διενεργήσει τη δική της αυτοψία στην περιοχή και αναμένεται να εκδώσει το δικό της πόρισμα.

Προ ημερών δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου των οικογενειών των θυμάτων. Ανάμεσα σε άλλα, γίνεται λόγος για «σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας».