«Τώρα στην αυγή της νέας εποχής, πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης» και πως τα μέλη χρειάζονται ένα ισχυρό μήνυμα, «ότι το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Ότι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, πριν προτείνει για νέο γενικό γραμματέα του κόμματος  «τον σύντροφο τον Πάνο, τον Σκουρλέτη».

Η πρόταση του πρωθυπουργού και η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα του κόμματος, ουσιαστικά είναι το πρώτο κομμάτι στο ντόμινο του ανασχηματισμού, που αναμένεται τις επόμενες μέρες ή την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Αριστερά δεν κρύφτηκε ποτέ στη μάχη»

«Θα μπορούσαμε να μείνουμε στη γωνιά μας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα όμως, είναι αν επιλέγαμε να στρέψουμε την πλάτη στον λαό θα ξηλώναμε την αξία της αριστεράς, η οποία δεν έλειψε ποτέ από τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας. Την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα».

«Η αριστερά μία μεγάλη υπόθεση στον τόπο μας. Δε κρύφτηκε ποτέ στη μάχη. Είναι σάρκα από τις σάρκες του λαού μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «το 2015 ο λαός μας εμπιστεύτηκε, μας έδωσε εντολή για μάχη, με τον λαό οργανικό κομμάτι αυτής της μάχης και εμείς σε αυτόν στραφήκαμε. Αυτός μας ξαναεμπιστεύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2015. Φέραμε σε πέρας μία δύσκολη αποστολή, αλλά όχι χωρίς απώλειες».

«Γνωρίζαμε πως για κάθε μεγάλη τομή έπρεπε να ξεπεράσουμε την προπαγάνδα και το ψέμα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι το τέλος των μνημονίων «δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία μαις νέας εποχής».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι».

Δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου

«Η έξοδος από τα μνημόνια, είναι ένας κρίσιμος, ιστορικός, μεγάλος σταθμός, δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Τόνισε ότι «το όραμα μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι.«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%. «Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει: «Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης». Αντίθετα. Τόνισε ότι είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο.

«Έτοιμοι να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις»

«Πλέον έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων», ανακοίνωσε επίσης ο Πρωθπουργός.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε»

«Παρακολουθούμε το παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης»

«Όντως, για τη ΝΔ το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία», σχολίασε ο Πρωθυπουργός, ξεκινώντας την επίθεσή του στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε επίσης ότι  «ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια».

Σχολίασε επίσης εμμέσως τις πρόσφατες δηλώσεις Βορίδη και Γεωργιάδη: Είπε ότι και σήμερα «υπόσχονται ακόμα χειρότερα» και ότι «παράλληλα, δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν, να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η αριστερά». Απόψεις που, όπως σχολίασε, γυρνάνε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και που «δεν μπορούν να έχουν σχέση με ένα δημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αρμόζουν σε κάποιο περιθωριακό ακροδεξιό μόρφωμα».

«Παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια, το παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη ότι «με μοναδικό όπλο το μηχανισμό του ψέματος, της λάσπης και της προπαγάνδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία, για να ξηλώσει τελικά κάθε προοπτική αυτής της χώρας να ορθοποδήσει, για να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα που σταμάτησε το 2015».