Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο θάνατος ενός 35χρονου τα ξημερώματα της Κυριακής αποτέλεσε αφορμή για να πραγματοποιηθεί το βράδυ της ίδιας μέρας ρατσιστικό «πογκρόμ» στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες ακροδεξιοί στην ανατολική πόλη Κέμνιτς, στη Σαξονία. Πρόκειται για μία από τις βάσεις του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που στις περσινές εκλογές έλαβε εκεί σχεδόν το 25% των ψήφων.
 
Συγκεκριμένα, ο 35χρονος μαχαιρώθηκε σε καυγά στον οποίο συμμετείχαν άτομα από πολλές «εθνικότητες», όπως ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές. Εκτός από τον 35χρονο, δύο άτομα τραυματίστηκαν, ενώ στη σύλληψη δύο ατόμων ηλικίας 22 και 23 συνέλαβαν οι αρχές. To Sputnik αναφέρει ότι πρόκειται για έναν Σύρο και έναν Ιρακινό, με την αστυνομία να διεξάγει έρευνα για τα κίνητρα της επίθεσης.
 
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης περίπου 1000 ακροδεξιών οι αστυνομικές αρχές κατήγγειλαν ότι δεν συνεργάζονταν με τις αρχές και ότι τους πετούσαν μπουκάλια, ενώ ακούστηκαν συνθήματα κατά των ξένων (όπως το χιτλερικής έμπνευσης «Εμείς είμαστε ο Λαός!»), αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

 
Το Βερολίνο έστειλε ήδη αστυνομικές ενισχύσεις στην πόλη, καθώς τόσο το Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης) όσο και το AfD είχαν καλέσει ξανά τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο 35χρονος, ενώ αριστερές και φιλομεταναστευτικές οργανώσεις ετοίμαζαν αντι-διαδηλώσεις. Από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αντι-διαδηλωτών αρκετά άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο, έπειτα από ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η Γερμανία «δεν θα ανεχθεί την αυτοδικία» των ακροδεξιών: ενέργειες σαν αυτές «δεν έχουν θέση στο κράτος δικαίου».
 
«Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, για όλους τους δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους και, νομίζω, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να πούμε με σαφήνεια ότι τέτοιες παράνομες οχλοκρατικές συναθροίσεις και τέτοιες συλλογικές διώξεις εναντίον ανθρώπων επειδή έχουν διαφορετική εμφάνιση από εμάς ή έρχονται από αλλού, απόπειρες να σπείρουν το μίσος και τον ρατσισμό στους δρόμους, δεν έχουν θέση στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε», πρόσθεσε.
 
Η δήμαρχος του Κέμνιτς, Μπάρμπαρα Λούντβιχ, δήλωσε ότι «είναι πολύ σοβαρό όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο (…) και διατρέχουν όλη την πόλη απειλώντας άλλους ανθρώπους. Αυτοί που συγκεντρώθηκαν χωρίς άδεια ήθελαν να προκαλέσουν χάος και να σπείρουν τον τρόμο στους κατοίκους».