Του Βήττα Βασίλη
Το ΣυνΑθηνά είναι μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013 και υπάγεται στην Αντιδημαρχία Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας. Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής ομάδων πολιτών, στην οποία ομάδες μπορούν να καταθέσουν αίτηση για τη στέγη απέναντι από τη Βαρβάκειο αγορά. Η στέγη του ΣυνΑθηνά είναι διαθέσιμη στην κοινωνία των πολιτών, δηλαδή σε άτυπες ομάδες ή οργανώσεις, για να πραγματοποιούν δράσεις. Η κάθε ομάδα χρειάζεται να καταθέτει αίτημα για κράτηση σχετικά με τις ημερομηνίες και τις ώρες που θέλει να χρησιμοποιήσει τον χώρο.
 
Η ομάδα Steps, μαζί με άλλες ομάδες παρέχουν κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή (ανάλογα την ομάδα) στη στέγη του ΣυνΑθηνά υπηρεσίες όπως πρώτες βοήθειες, πλύσιμο ρούχων, δημιουργικές κατασκευές, κούρεμα, ζεστό φαγητό, ροφήματα, μουσική, παιχνίδι με τα παιδιά και νομικές συμβουλές. Όπως μου λέει ο Τάσος Σμετόπουλος συντονιστής της πρωτοβουλίας Steps, «δεν πρόκειται» για συσσίτιο. «Είναι ένας χώρος συγκέντρωσης κυρίως ατόμων που ανοίκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
 
Με ενημέρωσε, ο Δήμος Αθηναίων έχει στείλει τελεσίγραφο να σταματήσει η εν λόγω ομάδα τις δράσεις της στις 9 Σεπτεμβρίου στη στέγη του ΣυνΑθηνά, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη Βαρβάκειο αγορά, ενώ ίδιος καταγγέλει ότι από 1η Αυγούστου έχει διακοπεί η παροχή νερού στη στέγη, σε ομάδες όπως η Steps που «δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση».


Φωτογραφία: Steps/Thomas Gkazelis

Ωστόσο, την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 σε συνάντηση των ομάδων με εκπροσώπους του ΣυνΑθηνά, ο Δήμος υιοθέτησε μια μεσοβέζικη λύση αίροντας τελικά την απόφαση να σταματήσουν οι δράσεις στις 9 Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι ομάδες θα καταθέσουν προτάσεις για άλλους χώρους που θα τηρούν τα υγειονομικά κριτήρια, τα κριτήρια ασφαλείας, αλλά θα είναι και εξίσου προσβάσιμοι όπως η στέγη. 

Το κύριο πρόβλημα του Δήμου είναι ότι το μαγείρεμα του φαγητού στη στέγη παραβιάζει υγειονομικούς κανόνες, για αυτό το λόγο κάλεσε τις ομάδες να προτείνουν άλλα μέρη, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Αυγούστου είχε κάνει έκκληση να σταματήσουν οι δράσεις μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο Δήμος δεν έδωσε χρονικό όριο για την μετακίνηση των ομάδων, ούτε πρότεινε συγκεκριμένα μέρη. Αλλά ας δούμε το χρονικό της υπόθεσης.

 
«Όπως βλέπεις, ο κόσμος έρχεται εδώ για να περάσει κάποιες ώρες από τη μέρα του, να συζητήσει, να ακούσει μουσική, να φάει», μου λέει ο Τ. Σμετόπουλος και τονίζει ότι πρόκειται για μια «ιεροτελεστία».

Η στέγη ΣυνΑθηνά – Βήττας Βασίλης / TPP
 
Ο Δήμος Αθηναίων σε ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον συντονιστή της Steps, στέλνει τελεσίγραφο προς την ομάδα να σταματήσει τις δράσεις της μετά τις 9 Σεπτεμβρίου. «Στην προσπάθεια μας να ανανεώσουμε την κράτηση για τη στέγη ΣυνΑθηνά, το αίτημα μας δεν απαντήθηκε από το Δήμο» αναφέρει ο Τ. Σμετόπουλος, ενώ μου έδωσε και τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον Δήμο Αθηναίων:

Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τα μέλη του ΣυνΑθηνά να «ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό των δράσεών τους μέχρι το τέλος Αυγούστου» χωρίς να επισυνάπτει κάποιο σχέδιο για τις ομάδες από το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ζητάει από τις ομάδες να συζητήσουν «αυτή τη μετεξέλιξη» – την καρατόμηση τους δηλαδή χωρίς επίσημη αιτιολογία. «Δεν έχει οριστεί καν ημερομηνία για να συζητήσουμε» σχολιάζει ο Τ. Σμετόπουλος ενώ αφήνει αιχμές για το ότι ο Δήμος θέλει να τρέχει προγράμματα υπό την αιγίδα του, «κρύβοντας» ομάδες που λειτουργούν χωρίς κρατική επιχορήγηση.
 
Γενικά και αόριστα στο μήνυμα του Δήμου αναφέρεται ως αιτιολογία ότι από τη νέα χρονιά το ΣυνΑθηνά εντάσσεται «στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Curing the Limbo” και μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του θα αποτελέσει η ένταξη των προσφύγων και η ανάμιξή τους με την κοινωνία των ενεργών πολιτών της Αθήνας». Ο συντονιστής της ομάδας Steps λέει ότι αυτό δεν αποτελεί αιτιολογία καθώς «και εμείς το ίδιο κάνουμε αυτή τη στιγμή» υποδεικνύοντας τη δουλειά των εθελοντών στη στέγη.
 
«Θέλετε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει “να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό των δράσεών μας”;» αναρωτήθηκε ο Τ. Σμετόπουλος στο μήνυμα, με το Δήμο να απαντάει: «Δυστυχώς εννοούμε να μην προγραμματίσετε περαιτέρω δράσεις για τη στέγη μέχρι να συζητήσουμε τη νέα πορεία της και μαζί. Είστε οι μόνοι που έχετε προγραμματίσει και για τις αρχές Σεπτεμβρίου (μέχρι 09/09) και εννοείται ότι δε σας ζητάμε να ακυρώσετε αυτές τις δράσεις. Ωστόσο, θα θέλαμε από κοντά να μοιραστούμε τα σχέδιά μας για το ΣυνΑθηνά και για αυτό αναμένετε από εμάς να επικοινωνήσουμε ξανά για να ορίσουμε μια συνάντηση».

 
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως η συνάντηση θα γίνει πριν την 9η Σεπτεμβρίου» απάντησε μεταξύ άλλων ο Τ. Σμετόπουλος, ενώ πρότεινε η «όποια μεταξύ μας συζήτηση να γίνει ανεξάρτητα από την συνέχιση της δράσης».


 

«Δε στέλνουμε τελεσίγραφη διακοπή, στέλνουμε παύση ακριβώς για να βρεθούμε και να συζητήσουμε όλοι μαζί. Αναμφισβήτητα, σεβόμαστε και εκτιμούμε το έργο όλων των ομάδων αυτά τα χρόνια και το κενό στο δήμο της Αθήνας που καλύπτετε όλοι σας με την ενεργό σας δράση. Όλες οι δράσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί στη στέγη θα πραγματοποιηθούν (και αυτές του Δεκεμβρίου)» ήταν το τελευταίο μήνυμα του Δήμου Αθηναίων.

 
Σε ερώτηση μου για το τί θα γίνει μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, ο Τ. Σμετόπουλος λέει ότι «θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας, αφού έξαλλου δεν παίρνουμε χρήματα από το Δήμο και απλά μας παραχωρεί το χώρο», ενώ κατηγόρησε το Δήμο ότι δεν έχει έρθει ποτέ να δει τη δουλειά που κάνουν οι ομάδες λαμβάνοντας μία απόφαση «αυθαίρετα».

«Δεν θέλουμε να διακοπεί η δράση των ομάδων, θα μεταφερθεί»

Η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, σε συνέντευξη της στην lifo.gr στις 22/8/2018, δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να διακοπεί η δράση των ομάδων, θα μεταφερθεί» υποστηρίζοντας ότι «οι ομάδες Steps και Βοήθησε τον Πλησίον σου είναι οι δύο ομάδες, από όσες φιλοξενούνται στο ΣυνΑθηνά, που κάνουν συσσίτια. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τρομερή δυσκολία να διατηρηθεί καθαρή όλη η περιοχή εκεί, όχι μόνο η στέγη του ΣυνΑθηνά, όλη η πλατεία. Υπάρχει τρομερό υγειονομικό θέμα. Κάθε έξι μήνες απολυμαίνουμε για ποντίκια, κατσαρίδες κλπ. Μία απόφαση που πρέπει να παρθεί και μαζί τους κιόλας, το είπαμε σε αυτές τις δύο ομάδες, είναι να βρούμε ένα πιο κατάλληλο σημείο, γιατί αυτό που γίνεται εκεί πέρα κατ' αρχήν είναι επικίνδυνο. Μολύνεται η περιοχή σε ακραίο βαθμό. Το πρόβλημα υπήρχε, και κάναμε απολυμάνσεις αρκετά συχνά, αλλά διογκώθηκε. Δεν φταίνε οι ίδιοι, είναι και οι δυνάμεις του δήμου περιορισμένες ώστε να μπορεί να απολυμαίνεται η περιοχή πιο τακτικά».
 
Στη συνέχεια η Α. Ζέπου υποστήριξε πως «το άλλο σκέλος είναι ότι η περιοχή λόγω του εμπορικού τριγώνου έχει αναβαθμιστεί και ο ρόλος του ΣυνΑθηνά αλλάζει τα επόμενα τρία χρόνια, που αναλαμβάνουμε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με ένταξη προσφύγων. Έτσι θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερο δράσεις που έχουν να κάνουν με πολιτισμό, δηλαδή μαζί με ωφελούμενους, είτε πρόσφυγες, είτε άνεργους, είτε και ομάδες του ΣυνΑθηνά, να γίνονται εκεί πέρα δράσεις περισσότερο πολιτιστικού χαρακτήρα, το οποίο ταιριάζει λιγάκι και με την εξέλιξη της περιοχής».
 
«O προσανατολισμός δεν είναι μόνο πολιτιστικός. Υπάρχουν ομάδες που απευθύνονται σε τέτοιου είδους ευάλωτα γκρουπ ανθρώπων, αλλά που κάνουν διαφορετικά πράγματα, ας πούμε αυτοί που κάνουν τακτικά HIV τεστ. Αυτούς δεν θα τους σταματήσουμε. Γιατί αυτοί για λίγες ώρες την εβδομάδα, κάθονται εκεί, μια χαρά. Με τα συσσίτια έχουμε πρόβλημα» πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με τους εναλλακτικούς χώρους υποστήριξε ότι πρόκειται για πλατείες στο κέντρο της Αθήνας και ότι έχει σταλεί επιστολή στις δύο ομάδες, πριν από τρεις εβδομάδες, και ο δήμος περιμένει απάντηση για να προγραμματιστεί η συνάντηση και να συζητηθούν εναλλακτικοί χώροι. Έτσι, συμπλήρωσε πως «δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κράτηση πέρα της 9ης Σεπτεμβρίου. Λέμε μέχρι τότε που έχετε προγραμματίσει κρατήστε το, αλλά να συζητήσουμε, νωρίτερα και από αρχές Σεπτεμβρίου, για να δούμε πού αλλού μπορείτε να πάτε. Ελπίζουμε να βρούμε άμεσα κάτι. Επίσης, υπάρχουν και άλλες ομάδες του ΣυνΑθηνά, συνολικά είναι 380+, υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη στέγη με έναν τρόπο που είναι πιο θετικός και που αρμόζει καλύτερα στο σημείο αυτό της Βαρβακείου».
 
«Ο δήμος κάνει πολλά προγράμματα και για τους άστεγους, και το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης απευθύνεται σε άστεγους… Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αναπτυχθεί δομές στον δήμο για να μπορούν να στηρίξουν αυτόν τον πληθυσμό με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Πριν από τέσσερα χρόνια που ξεκινούσε η στέγη του ΣυνΑθηνά δεν υπήρχαν αντίστοιχες δομές, ώριμες, για να το κάνουμε αυτό. Και έτσι βοηθούσαμε με τον κάθε τρόπο και η στέγη του ΣυνΑθηνά εφόσον μπορούσε να είναι χρήσιμη για μια τέτοια στήριξη, για σίτιση, ρούχα κλπ την παραχωρούσαμε».
 
«Τώρα πιστεύουμε ότι και οι ίδιες αυτές οι ομάδες, εφόσον το αποτέλεσμα είναι το πιο σημαντικό, δηλαδή να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, και αυτές οι ίδιες θα ενδιαφερθούν να γνωρίσουν άλλα προγράμματα με τα οποία να συνεργαστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν είναι πια η στέγη του ΣυνΑθηνά η καλύτερη λύση για αυτούς», καταλήγει η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών Α. Ζέπου.

«Ο χώρος του ΣυνΑθηνά δεν πληροί πια τις προδιαγραφές»

Σε ανάρτηση του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει: «Ο δήμος Αθηναίων έχει μπει στο στόχαστρο μιας διαδικτυακής κριτικής –ως επί το πλείστον ανώνυμης- για έναν χώρο που διαθέτει σε εθελοντικές οργανώσεις. Για ποιο λόγο; Γιατί, ο χώρος του ΣυνΑθηνά του δήμου Αθηναίων στην πλατεία της Βαρβακείου Αγοράς, δεν πληροί πια τις προδιαγραφές, ώστε να φιλοξενεί το σύνολο των δράσεων αλληλεγγύης, που έως σήμερα φιλοξενούσε. Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Αθήνα, σε σημεία της πόλης με υπερσυγκέντρωση τέτοιων δραστηριοτήτων, επέρχεται κάποια στιγμή κορεσμός και πρέπει να αναζητηθούν νέοι χώροι ώστε να εξυπηρετείται μία βασική αρχή της σύγχρονης κοινωνικής αλληλεγγύης: η προσφορά βοήθειας σε συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας και σεβασμού στην προσωπικότητα του ανθρώπων».

 
«Σήμερα πια, ο χώρος του ΣυνΑθηνά στη Βαρβάκειο, δεν πληροί τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Οι ομάδες που δραστηριοποιούνται εκεί, με υπευθυνότητα στη συντριπτική πλειονότητά τους, έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα, γι'αυτό και συμμετέχουν στην προσπάθεια αναζήτησης νέων σημείων, όπου θα εκδηλώνεται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανάρτηση.
«Δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση για τις προδιαγραφές της στέγης» σημειώνει ο Τ. Σμετόπουλος κατηγορώντας το Δήμο ότι δεν συντηρεί τη στέγη και ότι πλέον διαθέτει μόνο ένα ημερήσιο συσσίτιο στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), απαντώντας στα περί «υπερσυγκέντρωσης». Το πρόγραμμα One Stop, όπως λέει, έχει δεχθεί μέσα σε δύο χρόνια περίπου 31.000 επισκέψεις για τις υπηρεσίες του, ενώ περίπου 300 άτομα επισκέπτονται τη στέγη κάθε φορά από όταν ξεκίνησε η δράση το 2016.
 
Συγκεκριμένα το One Stop περιλαμβάνει τη Steps (συντονισμός, streetwork, παροχή τροφίμων και συμβουλευτικών υπηρεσιών), την Ithaca Laundry (πλύσιμο και στέγνωμα ρούχων), την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (συμβουλευτικές υπηρεσίες), την Doc Mobile (πρώτες βοήθειες) και την Echo Refugee Library (δανειστική βιβλιοθήκη).
 
«Δεν ανταγωνιζόμαστε καμία δομή, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μας κρύψουν. Αυτό που κάνουμε ενοχλεί το Δήμο» συμπλήρωσε.
 

Το υγειονομικό πρόβλημα προκύπτει από την Βαρβάκειο αγορά

 
Σε επικοινωνία μου με μέλος της ομάδας των αρχιτεκτόνων που σχεδίασε τη στέγη ΣυνΑθηνά σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο Δήμος προσπαθεί να σταματήσει το έργο αυτών των ομάδων μεταξύ άλλων και για υγειονομικούς λόγους, χωρίς να παραδέχεται ότι το υγειονομικό πρόβλημα της πλατείας προκύπτει από τη λειτουργία και τις προδιαγραφές της Βαρβάκειου αγοράς που βρίσκεται απέναντι.
 
«Η τοποθέτηση της Αντιδημάρχου και η έλλειψη βασικής συντήρησης της Στέγης (..) γεννά προβληματισμό σχετικά με την επάρκεια των ενεργειών στις οποίες προέβη ο Δήμος για την επίτευξη των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας που κρίνει πως δεν πληροί πλέον ο χώρος για φιλοξενία συγκεκριμένων δράσεων» αναφέρει η επιστολή της Ομάδας έργου “Στέγη ΣυνΑθηνά” προς τις δημοτικές αρχές, η οποία μέσα από το δίκτυο Imagine the City ανέλαβε αφιλοκερδώς την αρχιτεκτονική υλοποίηση της στέγης το 2013, με αρωγή από πολίτες και εταιρίες του κατασκευαστικού τομέα.
 
«Επίσης, εγείρονται προβληματισμοί σχετικά με τη διαδικασία λήψης και εφαρμογής αποφάσεων που αφορούν τα μέλη της κοινότητας της στέγης ΣυνΑθήνα και που ο ίδιος ο Δήμος στον ιστότοπό του παρουσιάζει ως ένα αυτοδιαχειριζόμενο χώρο. Αλλά και σχετικά με την αιτιολογία της απόφασης της δημοτικής αρχής για επαναπροσδιορισμό του χαρακτήρα της στέγης με σκοπό να δοθεί έμφαση πλέον στις πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ κάποτε ο ίδιος ο Δήμαρχος καλωσόριζε “στο σπίτι τους” όλες τις ομάδες και συλλογικότητες που προσφέρουν στην πόλη, χωρίς διακρίσεις» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ολόκληρη η επιστολή:


 

Στο τέλος της επιστολής ο Δήμος προτρέπεται από τους αρχιτέκτονες να κάνει κάλεσμα για τη διερεύνηση συμπράξης και συγχρηματοδότησης με σκοπό τη συντήρηση και την αναβάθμιση της στέγης ΣυνΑθηνά, για να μην υπάρχουν οι υγειονομικοί περιορισμοί που έχει θέσει ο Δήμος.

Επιπλέον, συστήνεται στην επιστολή ως εναλακτική να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος που θα συμφωνεί στους όρους του Δήμου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται μέσα, ο οποιοσδήποτε χώρος θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τις ομάδες ώστε να βρεθεί μία περιοχή που θα καλύπτει τις ανάγκες τους.

Τέλος, ζητείται από τον Δήμο να διασαφηνιστεί ο κανονισμός και οι όροι χρήσης και λειτουργίας της στέγης ΣυνΑθηνά, αλλά και το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λαμβάνονται αποφάσεις για τον συγκεκριμένο χώρο.

Ζητούν πρόσβαση στα στοιχεία χηματοδότησης

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων το 2014 κέρδισε στο διαγωνισμό Mayors Challenge του ιδρύματος Bloomberg Philanthropies το ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΣυνΑθηνά. Για το λόγο αυτό η ομάδα έργου του ΣυνΑθήνά και το Imagine the City «καλούν το Δήμο να καταστούν δημόσια και ανοιχτά προσβάσιμα τα στοιχεία σύνταξης και εκτέλεσης προϋπολογισμού που αφορούν την εν λόγω χρηματοδότηση».

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου το θέμα έθεσε ο Τ. Σμετόπουλος στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αλλά και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο, μαζί με την δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη.

Στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε και πάλι το ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας της στέγης ΣυνΑθηνά, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στο ποσό που έλαβε ο δήμος από το διαγωνισμό του Bloomberg. Επιπλέον, για τα θέματα λειτουργικότητας και ασφάλειας δεν έγινε καν αναφορά για το ποιος είναι υπεύθυνος, όπως με ενημέρωσε o T. Σμετόπουλος.

«Μένουμε μέχρι να φύγουμε»

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ομάδων του ΣυνΑθηνά με την Αντιδήμαρχο Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας, Αμαλία Ζέπου.

«Μένουμε μέχρι να φύγουμε» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συνάντησης ο Τ. Σμετόπουλος διευκρινίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα του Δήμου, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, είναι το φαγητό γιατί δημιουργεί υγιειονομικά προβλήματα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να συνεχίσει η δράση One Step και μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για εναλλακτικούς χώρους, ώστε να γίνει η μετεγκατάση τους, αφού πρώτα κινηθούν όλες οι διαδικασίες από το Δήμο.

«Ο Δήμος ουσιαστικά δεν πρότεινε κάποια εναλλακτική επομένως μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μεταφορά σε ένα νέο χώρο, τα πράγματα θα μείνουν όπως είναι» σχολίασε ο Τ. Σμετόπουλος.