Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έρχεται κατόπιν μήνυσης που είχε υποβάλει η διοίκηση της ΔΕΠΑ κατά του ίδιου και ακόμη έντεκα προσώπων, στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.
 
Η υπόθεση αφορά οφειλές της ELFE (Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα) προς την ΔΕΠΑ, που είχαν αποτέλεσμα της ζημιά της εταιρείες που αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά την απόκτηση της ELFE από τον επιχειρηματία το 2009, τα χρέη της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ φέρονται να ήταν 59 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση Λαυρεντιάδη να μεθοδεύει την εκτόξευση των οφειλών.
 
Όπως αναφέρεται, η ELFE πλήρωνε τις οφειλές στη ΔΕΠΑ αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές άλλων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες συνδέονταν με την ELFE, με αποτέλεσμα την διόγκωση των χρεών σε βάρος της ΔΕΠΑ. Ακολούθως, η ΔΕΠΑ αποφάσισε να μην δίνει αέριο στην ELFE εφόσον δεν προεξοφλούσε κάθε προμήθεια με μετρητά και επιταγές που δεν ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με την εταιρεία Λαυρεντιάδη να προσφεύγει στο Πρωτοδικείο Καβάλας, το οποίο με τη σειρά του υποχρέωσε τη ΔΕΠΑ να συνεχίσει την παροχή αερίου, υπό την προϋπόθεση η εταιρεία να προεξοφλεί το σύνολο της εβδομαδιαίας κατανάλωσης με προσκόμιση επιταγών.
 
Στη συνέχεια, το Πρωτοδικείο Καβάλας δήλωσε αναρμόδιο να κρίνει τις τεχνικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, παρέπεμψε το ζήτημα στο Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου η ΔΕΠΑ δικαιώθηκε τρεις φορές με υπέρ της προσωρινές διαταγές. Ωστόσο, στην τέταρτη προσφυγή, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε πως αρμόδιο για την υπόθεση είναι εκ νέου το Πρωτοδικείο Καβάλας, επιτρέποντας τη συνέχιση παροχή αερίου στην ELFE, παρά την έλλειψη εγγυήσεων.
 
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω υπόθεση δεν είναι η μόνη στην οποία εμπλέκεται, και μάλιστα σε κεντρικό ρόλο, ο επιχειρηματίας, καθώς είναι υπόδικος επίσης για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για ληφθέν δάνειο 100 εκατ. ευρώ, και της Proton Bank για τα επισφαλή δάνεια 700 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση της Proton Bank, ο επιχειρηματίας βρέθηκε στη φυλακή για 18 μήνες, ενώ το δικαστικό συμβούλιο τον αποφυλάκισε το 2104 με όρους, χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.