«Εχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρυσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός» είπε ο Δημήτρης Καρέλας.

«Η δικιά μας βούληση είναι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να φτάσουμε τους 5.000 σταθμούς από τους 3.000 που έχουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «τον Σεπτέμβρη κάποια voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, θα δοθούν σε κάποιους από εκείνους που έμειναν από έξω».

«Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές» σχολίασε  η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής. συμπληρώνοντας όμως ότι εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ από το spending review (εξοικονόμηση δαπανών) και κλήθηκαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδος, στους οποίους γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν 50.000 ευρώ για την ίδρυση ενός βρεφονηπιακού σταθμού ή 75.000 ευρώ για την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών. «Μέχρι σήμερα, έχουν ανταποκριθεί 130 δήμοι» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι έχει δοθεί παράταση, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Τον Μάιο με tweet του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι «εμείς, μέχρι σήμερα, αυξήσαμε τις θέσεις κατά 30.000 παιδιά» υποσχόμενος επίσης τη δημιουργία 400 νέων παιδικών σταθμών το 2018, βασιζόμενος στο πρόγραμμα που όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε όπως σχεδιάστηκε.

Ακόμα πιο άσχημη είναι όμως η κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΚΕ. «Την περσινή χρονιά 10 χιλιάδες voucher άλλαξαν χέρια γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες δομές ανά τη χώρα. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία δήθεν 400 νέων Παιδικών Σταθμών στο 2018 δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή απάτη. Με 50 και 70 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε 212 δήμους ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται με προσωπικό, ούτε λειτουργεί Παιδικός Σταθμός!» τονίζουν οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Θανάσης Παφίλης σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας.

«Αλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας παραδέχθηκε ότι 35 .000 παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών» ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη και συνέχισε:«Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού». Για «εγκληματική παράλειψη» κάνει λόγο το ΚΙΝ.ΑΛΛ