Με άρθρο του στην Telegraph, ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, η Βρετανία θα είναι η μεγάλη χαμένη. Παρομοιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με αγώνα πυγμαχίας, εκτιμά ότι «το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι νίκη για την ΕΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο νοκ άουτ, με 12 αστέρια να γυρίζουν γύρω από το ζαλισμένο μας κεφάλι».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τον Ιούλιο αποχώρησε  από την κυβέρνηση μαζί με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και τον υφυπουργό αρμόδιο για το Brexit, Στιβ Μπέικερ. Ο λόγος της αποχώρησης τους είναι πως η Μέι επιθυμεί ένα σχετικά βελούδινο διαζύγιο που προβλέπει την διατήρηση στενής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στη Βρετανία και την Ένωση.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, το σχέδιο Τσέκερς (η τοποθεσία στην οποία έλαβε η Μέι την απόφαση για τον τρόπο διαπραγμάτευσης) σημαίνει ότι η Βρετανία μπαίνει στη μάχη «κουνώντας λευκή σημαία» και μέχρι τώρα η ΕΕ έχει επικρατήσει σε όλους τους αποφασιστικούς γύρους των διαπραγματεύσεων. «Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα μέρη των προτάσεων του Τσέκερς που ισχυρίζονται ότι δεν τους αρέσουν, αλλά στην πραγματικότητα, σε αυτήν την διαπραγμάτευση, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής έχει επικρατήσει σε όλους τους σημαντικούς γύρους». Σημειώνεται ότι ο Ντέιβις ανέφερε προ ημερών πως «το σχέδιο του Τσέκερς είναι χειρότερο και από την παραμονή στην Ένωση».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ισχυρίστηκε ότι το άρθρο του Τζόνσον δεν προκάλεσε ανησυχία, καθώς «δεν υπήρξε καμία νέα ιδέα στα όσα έγραψε». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την παραίτηση Τζόνσον, μόλις το 16% των Βρετανών θεωρούν πως η Μέι χειρίζεται καλά το Brexit, σε σύγκριση με το 34% που λένε πως ο Τζόνσον θα τα κατάφερνε καλύτερα.

Πιέσεις και από την ΕΕ

O επικεφαλής διαπραγματευτής της EE, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε την Κυριακή στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή παράταση στις διαπραγματεύσεις, που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Οκτωβρίου στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα πρέπει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να υπάρξει συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί η ψήφιση του Brexit από το Βρετανικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με ορισμένα σημεία του σχεδίου Τσέκερς, όπως οι  προβλέψεις για την θέσπιση «κοινών κανόνων» για τα προϊόντα του γεωργικού τομέα, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους Βρετανούς να επιλέξουν α λα καρτ από το σύνολο των ευρωπαϊκών κανόνων. «Εάν επιτρέψουμε στους Βρετανούς να επιλέξουν α λα καρτ από το σύνολο των ευρωπαϊκών κανόνων, αυτό θα είναι σοβαρές επιπτώσεις. Τότε οποιαδήποτε τρίτη χώρα θα μπορούσε να διεκδικήσει τα ίδια πλεονεκτήματα. Θα ήταν το τέλος της ενιαίας αγοράς και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».