Το reality βασίζεται στο ομώνυμο σόου που ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2011 και το σκεπτικό είναι ότι οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν την αντίστροφη διαδρομή από αυτή που έκαναν οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, ζουν σαν πρόσφυγες και μαζί με πρόσφυγες σε στρατόπεδα προσφύγων μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Οι έξι συμμετέχοντες στο reality της Πολωνίας ξεκίνησαν από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία πριν να φτάσουν και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα πέρασαν με βάρκα από τη Λέσβο προς τη Μέση Ανατολή για να βρεθούν στον τελικό προορισμό τους που ήταν το ιρακινό Κουρδιστάν. Τρεις από τους τηλεοπτικούς «πρόσφυγες» είναι υπέρ του να δέχεται η Πολωνία πρόσφυγες ενώ οι τρεις τάσσονται κατά και θέλουν κλειστά σύνορα.


Τρέιλερ του σόου στην Αυστραλία για τη σεζόν του 2011. Το reality επανέρχεται για τέταρτη σεζόν φέτος το φθινόπωρο και στην Αυστραλία σύμφωνα με το δίκτυο SBS.   

Ντοκιμαντέρ για ευαισθητοποίηση ή εκμετάλλευση και ανθρώπινος πόνος σαν πορνό;

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σόου που διαφημίζεται ότι θα προβληθεί το φθινόπωρο, προκάλεσε αντιδράσεις και κατηγορήθηκε ως «πορνογραφία της φτώχειας» από ομάδες που δουλεύουν με πρόσφυγες, οι οποίες κατηγορούν την παραγωγή ότι εξαργυρώνει τον ανθρώπινο πόνο. Συγκεκριμένες ανθρωπιστικές ομάδες της Πολωνίας, μάλιστα, όταν τους ζητήθηκε από το κανάλι να βοηθήσουν την παραγωγή με τις γνώσεις τους, αυτές αρνήθηκαν δηλώνοντας ότι το reality είναι ανήθικο.

«Οι [αληθινοί πρόσφυγες] ξέφυγαν από τον πόλεμο, βίωσαν τραυματικές εμπειρίες, είδαν μέλη της οικογένειάς τους να πεθαίνουν και άλλα φρικτά πράγματα. Το σόοου μάλλον θέλει να εκμεταλλευτεί αυτά τα συναισθήματα» είπε η επικεφαλής του Polish Medical Mission (PMM) στο Thomson Reuters Foundation.

Η τηλεοπτική παραγωγή από τη μεριά της υποστηρίζει ότι το σόου λειτουργεί σαν ντοκιμαντέρ που στόχο έχει να προωθήσει το διάλογο και να συμβάλει στην κατανόηση της θέσης των προσφύγων ενώ κατά τα λεγόμενά της, αυτό το ταξίδι μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων που τάσσονται κατά των προσφύγων.  

Μέλη οργανώσεων που βοηθάνε ή δουλεύουν με πρόσφυγες στην Πολωνία, όπως το refugee.pl ελπίζουν ότι αν η παραγωγή προβάλει την κατάσταση όπως πρέπει, τότε ίσως θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά το πώς οι Πολωνοί βλέπουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Και στην Αυστραλία πάντως, διατυπώθηκε η άποψη ότι τέτοια τηλεοπτικά προϊόντα μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο ως προς την κατανόηση και να επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο το θέμα των προσφύγων.

Πίσω στην Πολωνία, υπενθυμίζεται ότι η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας επένδυσε προεκλογικά στο χαρτί του «η Πολωνία για τους Πολωνούς» και αρνήθηκε να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο της ανακατανομής στις χώρες της ΕΕ προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στην Ιταλία και την Ελλάδα. Σε σχετική έρευνα, μόλις το 5% των Πολωνών δήλωσαν υπέρ του να φιλοξενεί η χώρα τους πρόσφυγες πολέμου.

 
Σημείωση: Η κεντρική εικόνα του άρθρου είναι από το πολωνικό δίκτυο TVN το οποίο θα προβάλλει στη χώρα το reality «Go Back to Where You Came From».